Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Altábornagy vezényli a mentést Puerto Ricón

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. szeptember 30. 15:56

A védelmi minisztérium altábornagyot nevezett ki a segélyezés és a mentés irányítására Puerto Ricón. Jeffrey Buchanan altábornagy – aki korábban Irakban és Afganisztánban szolgált – szeptember 28-án meg is érkezett Puerto Ricóra.

Elaine Duke, ügyvezető belbiztonsági miniszter, miután tájékoztatta Donald Trump elnököt a hurrikán utáni helyzetről, újságíróknak elmondta: a kormányzat „kézben tartja" a mentési és helyreállítási munkálatokat Puerto Ricón.

San Juan kikötőjébe már megérkezett néhány hajó, amely segélyszállítmányokat vitt, 9500 konténer vár kirakodásra, és a héten Virginiából újabb – ezer ágyas – kórházhajó indul a szigetre.

Donald Trump csütörtökön felhatalmazást adott az úgynevezett Jones törvény feloldására. Az 1920-ban hozott törvény értelmében ugyanis az amerikai kikötőkbe csakis Amerikában épített, amerikai tulajdonú és amerikaiak irányította hajók szállíthatnak vámmentesen kereskedelmi árukat. Az elnök a Harvey és az Irma hurrikán pusztítása után Texasra és Floridára is feloldotta a Jones törvény hatályát, így a segélyszállító hajók gyorsan és zökkenőmentesen rakhatták le szállítmányaikat a katasztrófa sújtotta területeken.

A szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) közölte: szerdáig több mint 4,5 millió élelmiszercsomagot, 6,5 millió liter palackozott vizet osztottak ki Puerto Ricón és az amerikai Virgin-szigeteken.

Puerto Ricón a múlt szerdán csapott le a Maria hurrikán, amely a sziget elmúlt 90 évének legerősebb vihara volt. Tönkretette az áramszolgáltatást, használhatatlanná vált a víz-, és a szennyvízhálózat, a sziget 90 százalékán nem működik a telekommunikáció.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője sajtótájékoztatón jelentette be: a törvényhozástól további segítséget kért Puerto Ricónak.