Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika felderítő repüléseket végez Szíria felett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 26. 23:59

Barack Obama amerikai elnök engedélyezte, hogy az Egyesült Államok kémrepülőgépekkel és drónokkal felderítő repüléseket végezzen Szíria felett, előkészítendő az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni esetleges légicsapásokat – jelentette be augusztus 25-én, hétfőn egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

A védelmi minisztérium részben e felderítő repülések segítségével térképezi fel, hogy hol vannak az IÁ alakulatai – tette hozzá az illető.

A The Wall Street Journal című amerikai lap úgy értesült, hogy a felderítés hamarosan elkezdődik.

Az Egyesült Államok Irakban augusztus 8. óta már mintegy száz légicsapást hajtott végre az IÁ hadállásai ellen.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter hétfőn közölte: Damaszkusz készen áll arra, hogy együttműködjön a Nyugattal az IÁ elleni harcban, de ennek feltétele, hogy a nemzetközi közösség tartsa tiszteletben a közel-keleti ország vezetését és függetlenségét. Hazája területén minden egyes légicsapást kizárólag a damaszkuszi kormány jóváhagyásával lehet végrehajtani, mert ha ez nem így történik, akkor az az ország elleni agressziónak minősül – tette hozzá.

Amerikai tisztségviselők erre reagálva közölték: magánvéleményük szerint az Egyesült Államok nem fogja kikérni Damaszkusz engedélyét sem a felderítő repülésekhez, sem az esetleges légicsapásokhoz.