Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sérült volt a repesz-romboló gránát gyújtószerkezete

Szöveg: Szűcs László |  2014. augusztus 27. 7:27

A 34. héten, azaz augusztus 18−24. között 39 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 20 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1756 bejelentést kaptak.

Augusztus 18-án a főváros 18. kerületébe riasztották a tűzszerészeket, mivel a Haladás utca és a Czuczor utca mellett lévő lőrinci piacnál világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Ember István százados vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Augusztus 19-én Gyöngyösön akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a város határában zajló építkezés közben egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú repesz-romboló gránát került elő a földből. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Augusztus 21-én Győrből érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy az Új utcában, egy magánház építése közben egy 10,5 centiméteres légvédelmi repesz-romboló gránátra bukkantak a munkások. A Kocsis Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerészjárőr megállapította, hogy a német gyártmányú második világháborús robbanótest gyújtószerkezete sérült, így biztonságosan nem szállítható, ezért a rendőrség által a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

Címkéktűzszerész