Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel miniszter: a NATO nem Oroszország ellen irányítaná rakétaelhárító rendszerét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 27. 8:30

A lengyel nemzetvédelmi miniszter „megalapozatlan spekulációnak” minősítette a Der Spiegel című német hetilap augusztus 25-i, hétfői beszámolóját, amely szerint Lengyelország és a balti államok azt szeretnék, ha a NATO tervezett európai rakétavédelmi rendszerét az Oroszország felől érkező esetleges rakétatámadások elhárítására is alkalmassá tennék.

„Mindig is világos volt, hogy a NATO nem Oroszország ellen irányítaná rakétaelhárító rendszerét, hiszen azt az európai kontinenst támadó közepes hatótávolságú rakéták kivédésére gondolták ki" – jelentette ki Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter.

A német hetilap azt írta, hogy Lengyelország és a balti államok szerint az Oroszország felől érkező esetleges rakétatámadások elhárítására is alkalmassá kell tenni a szövetség tervezett rakétaelhárító rendszerét, amely az eredeti elképzelés szerint a Közel-Kelet, elsősorban Irán felől fenyegető támadások elleni védelmet szolgálná.

A Der Spiegel szerint Moszkva kelet-ukrajnai beavatkozásának fényében a lengyel és balti elképzelést Washington is támogatta, a NATO legtöbb tagja azonban – beleértve Németországot is – elutasította azt.

Siemoniak leszögezte, hogy már 2012-ben elindították a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos projektet, amelynek keretében radarrendszert építenek ki Törökországban, valamint különféle létesítményeket helyeznek Lengyelországba és Romániába.

A lengyel védelmi miniszter hozzátette: biztos abban, hogy a NATO levonja majd a megfelelő következtetéseket a jelenlegi kelet-ukrajnai válságból. Hozzátette, hogy a témát a szeptemberi walesi NATO-csúcson vitatják majd meg.

A rakétaelhárító rendszerről szóló tervezetet 2008-ban fogadták el.

Eredetileg Lengyelországba tíz darab nagy hatótávolságú elfogó rakéta, Csehországba pedig egy radarberendezés telepítését tervezték. 2009 szeptemberében Barack Obama kormánya azonban lemondott a Bush-kormányzat által kidolgozott rakétapajzs tervéről, egyúttal új európai rakétavédelmi terv kialakítására adott utasítást, mivel úgy vélte, hogy Irán a vártnál kisebb fenyegetést jelent az európai kontinens számára.