Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai felderítő repülőgép is kutat az elrabolt diáklányok után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 13. 16:59

Egy amerikai felderítő repülőgép is részt vesz a Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista szervezet által elrabolt diáklányok felkutatásában – közölte május 12-én, hétfőn egy washingtoni kormányilletékes.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok műholdfelvételeket is megoszt a nigériai hatóságokkal, illetve katonai, rendőrségi és más szakértőket küldött az afrikai országba, hogy segítségére legyenek a keresésben.

A Pentagon korábban közölte, hogy katonákat is küldött Nigériába, de katonai akciót nem tervez az országban. A katonai osztag létszáma nem haladja meg a tíz főt, és ugyancsak a nyomozásban fogja segíteni a nigériai hatóságokat. Barack Obama elnök azt ígérte, hogy az Egyesült Államok nemcsak a diáklányok kiszabadításában fog segíteni Nigériának, hanem a Boko Haram szélsőséges szervezet elleni harcban is.

A Boko Haram április 14-én 276 növendéket rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibok észak-nigériai városban, ahol jelentős számú keresztény közösség él. Közülük 223 azóta is a fogságukban van, ismeretlen helyen.

A szélsőséges iszlamista szervezet vezetője fogadkozott hétfőn, hogy csak bebörtönzött társaikért cserébe engedik el az elrabolt diáklányokat. Abubakar Shekau ezt egy 17 perces videonyilatkozatban mondta, amelyet a szervezett eljuttatott az AFP francia hírügynökségnek. A felvételen mintegy 130 – hosszú, a testet és az arcot is elfedő fátyollal eltakart – iskolás lány is látszik, amint egy ismeretlen helyen, a Koránt idézve imádkozik. A videón a terroristavezér géppisztollyal a kezében azt mondja: „esküszöm a mindenható Istenre, hogy nem látják viszont őket mindaddig, amíg el nem engedik elfogott embereinket".

A lagosi kormány először visszautasította az ajánlatot, majd közölte, hogy újra számba vesz minden lehetőséget a szervezet ajánlatával kapcsolatban.