Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonákat telepíthetnek kelet-európai tagországokba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 10. 22:48

Az ukrán határ menti orosz katonai fenyegetés elhárítására tett lépések között szerepelhet az is, hogy amerikai csapatokat telepítenek a NATO azon kelet-európai tagállamaiba, amelyek fenyegetve érzik magukat – jelentette ki egy interjúban a NATO európai erőinek főparancsnoka.

Philip Breedlove (aki korábban az amerikai légierő tábornoka volt) mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a tervek még nincsenek készen, így nem tud részleteket közölni arról, mely tagállam – köztük az Egyesült Államok – milyen módon kapcsolódhat be a műveletekbe.

A főparancsnokot a NATO-tagországok külügyminiszterei bízták meg a múlt héten azzal, hogy rövid időn belül dolgozzon ki óvintézkedéseket az ukrán határ menti orosz csapaterősítésre válaszul.

Breedlove az AP amerikai hírügynökségnek április 9-én, szerda este Párizsban nyilatkozva elmondta, hogy légi, tengeri és szárazföldi intézkedéseket egyaránt magában foglaló csomagterven dolgozik, amely kifejezetten védelmi jellegű, ugyanakkor megfelelő szintű biztonsági garanciát jelent a legkeletebbre fekvő NATO-tagországok számára.

A tábornok rámutatott, hogy az orosz hadsereg továbbra is jelentős erőkkel van jelen az ukrán határnál, és nem tűnik úgy, hogy ezek csökkentésére készülnének. Hozzátette, hogy még mindig nem világosak a Kreml pontos célkitűzései, hiszen azok állhatnak a puszta jelenlétre épített megfélemlítésből, de magukban foglalhatják akár egyes kelet-ukrajnai térségek megszállását is.

Philip Breedlove kijelentette, hogy a most tervezett NATO-intézkedések körére nincsenek előzetes megkötések. Arra azonban mindenképpen ügyelni kíván, hogy védelmi jellegűek legyenek, és semmiképpen ne tűnjenek provokatívnak. Ebből a szempontból a legbonyolultabb feladatnak a szárazföldi jelenlét megtervezését nevezte, de az erre készülő tervekről nem közölt részleteket.