Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrál bajtársainak megölésével gyanúsított afgán katonát fogtak el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 3. 8:21

Elfogtak Pakisztánban egy afgán katonát, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly egy afganisztáni helyőrségben lelőtte három ausztrál bajtársát. A foglyot október 2-án, szerdára virradóan Afganisztánba toloncolták, és ott bíróság elé állítják – jelentette be az ausztrál hadsereg főparancsnoka.

Az afgán hadsereg tiszthelyettesét, akit az AP jelentésében csak egy néven – Hekmatulla – említ, az ISI pakisztáni hírszerző és biztonsági szolgálat ügynökei fogták el idén februárban. Hekmatulla tavaly augusztus 29-én az afganisztáni ausztrál kontingens főhadiszállásától, Uruzgán tartomány székhelyétől, Tarinkóttól északra, egy helyőrségben tüzet nyitott kártyázó ausztrál bajtársaira. Tíz-tizenöt lövést adott le rájuk, majd elmenekült. Három ausztrál meghalt, két másik pedig megsebesült.

Az eset kivizsgálásának eredményét az ausztrál védelmi minisztérium a múlt héten ismertette. Eszerint a gyilkosságot megelőzően túlságosan enyhék voltak a biztonsági rendszabályok a bázison. Az afgán katonáknak szabad bejárásuk volt az ausztrál parancsnoki területre, ahol az eset történt, és nem vették szigorúan az ausztrálokra vonatkozó szolgálati szabályzatot sem, az ausztrál katonák például nem viseltek golyóálló mellényt.

Azt nem közölte az ausztrál hadsereg, hogy mi volt a gyilkos afgán katona indítéka.

Afganisztán 2001-es megszállása óta négy olyan eset történt, amelyben afgán katona ausztrál bajtársára támadt. Ezekben az esetekben hét ausztrál halt meg, további 10 pedig megsebesült. Hekmatullával immár az összes tettest elfogták vagy megölték.

Az ausztrál kontingens jelenleg 1550 főből áll, a legnagyobb kötelék nem NATO-tagország részéről. A megszállás eddigi 12 éve alatt 40 ausztrál katona halt meg Afganisztánban.