Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália különleges erőinek kétszáz tagját Irakba küldi

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 21. 19:47

Különleges erőinek kétszáz tagját Irakba küldi Ausztrália, hogy tanácsokkal segítsék az iraki csapatokat – közölte Julie Bishop ausztrál külügyminiszter október 20-án, hétfőn. A politikus azután nyilatkozott, hogy a hétvégén Bagdadban az iraki vezetőkkel véglegesítette a katonák Irakba vezénylésének jogi feltételeit.

A különleges erők kétszáz, valamint a légierő további négyszáz tagját korábban már a Közel-Keletre küldték, de szeptember óta az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodtak a vezénylésükkel kapcsolatos jóváhagyásra várva.

A különleges erők tagjai Irakba küldésüket követően szigorúan csak tanácsokat adnak majd az iraki hadsereg egységeinek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban.

Bishop hangsúlyozta, az ausztrál harccsoportok segítséget nyújtanak az iraki biztonsági erőknek, de nem vezénylik őket a harcok helyszíneire, hogy az iraki csapatokkal vállvetve harcoljanak.

Ausztrál légierő F/A-18 Super Hornet típusú harci repülő gépei már október elején felvették a harcot a levegőből a szélsőségesek ellen Irakban, míg a különleges erőkkel kapcsolatos jogi feltételek kidolgozása tovább tartott.

Bishop az ABC ausztrál rádió kérdésére, hogy milyen a helyzet Irakban azt felelte: az iraki kormány bízik a főváros, Bagdad megvédésében, de a helyzet nagyon feszült az országban.