Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Arab Liga „teljes mértékben támogatja” a jemeni katonai beavatkozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 27. 16:51

Teljes mértékű támogatásáról biztosította március 26-án, csütörtökön Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára Szaúd-Arábiát és öbölbeli szövetségeseit, amelyek katonai beavatkozást indítottak Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök védelmére és a síita húszi lázadók előrenyomulásának megtörésére.

„Ez olyan célpontok elleni hadművelet, amelyek katonai puccsot követtek el" – jegyezte meg al-Arabi a pánarab szervezetnek szombaton kezdődő éves közgyűlését előkészítő tanácskozáson, amelyen az arab államok külügyminiszterei vettek részt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

A jemeni hatóságok szerdán „azonnali" katonai beavatkozás kértek, és csütörtökre virradóra Szaúd-Arábia „tíz napnál tovább tartó hadművelet keretében" harci repülőgépekkel kezdte bombázni a húszi felkelők állásait, elsősorban a jemeni fővárosban, Szanaában.

A sarm-es-sejki találkozón Egyiptom és Kuvait külügyminiszterei megerősítették, hogy szükségszerű a katonai beavatkozás Jemenben.

Az Irán támogatását bíró síita húszik offenzívája „azonnali válaszra kötelez minket, és olyan intézkedések elfogadására, amelyek a béke és a biztonság visszaállításához szükségesek" – mondta Szabáh al-Hálid al-Szabáh sejk, Kuvait külügyminisztere. Egyiptomi kollégája, Számeh Sukri úgy vélte, szükség volt arra, hogy a jemeni elnök felhívására arab országoknak egy koalíciója válaszoljon.

Ezzel szemben Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter elítélte a katonai beavatkozást, és „békés megoldást" sürgetett. „A külföldi beavatkozás és a katonai csapás ellen foglalunk állást" – mondta al-Dzsaafari, akinek a kormánya Irán és a nyugati országok támogatásával harcol az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen.

Szíria „mélyen nyugtalanítónak" nevezte, a libanoni Hezbollah radikáli síita szervezet pedig „agressziónak" minősítette a beavatkozást.