Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ausztrál hadsereg volt parancsnoka lesz az ország új főkormányzója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 8:36

Peter Cosgrove, az ausztrál hadsereg egykori parancsnoka lesz az ország következője főkormányzója – jelentette be január 28-án, kedden Tony Abbott miniszterelnök, aki szerint II. Erzsébet brit uralkodó jóváhagyta a nyugalmazott tábornok jelölését a posztra.

Cosgrove a főkormányzói tisztségben Quentin Bryce-t követi, akinek öt és fél éves mandátuma márciusban jár le. Cosgrove lesz Ausztrália 26-ik főkormányzója, de csak a 12-ik, aki Ausztráliában született, tizennégyen közülük ugyanis britek voltak.

Ausztrália alkotmányos monarchia, a brit Nemzetközösség tagja. Államfője II. Erzsébet brit uralkodó, akit a főkormányzó képviseli Ausztráliában. A főkormányzó előtt teszi le a hivatali esküt a kormány. Hatáskörébe tartozik egyebek mellett az ország képviselete különböző hivatalos rendezvényeken belföldön és külföldön egyaránt, illetve magas rangú külföldi politikusok fogadása Canberrában.

Peter Cosgrove jól ismert személyiség hazájában, 2001-ben ő lett az év embere Ausztráliában. A nagy népszerűségnek örvendő tábornok harcolt Vietnamban, majd a Kelet-Timorban állomásozó nemzetközi békefenntartó haderőnek volt a parancsnoka, és 2002-ben nevezték ki az ausztrál hadsereg parancsnokának. A tábornok 2005-ben nyugállományba vonult, de 2007-ben felkérték arra, hogy irányítsa a Larry ciklon okozta károk felszámolását végző erőt. Szolgálata elismeréseként róla nevezték el Townsville egyik külvárosát.

Quentin Bryce-t sok bírálat érte, mert tavaly novemberben nyilvánosan támogatásáról biztosította azt a gondolatot, hogy Ausztrália köztársasággá váljék. Amikor Cosgrove-t arról kérdezték, hogy Ausztráliának szakítania kell-e a brit monarchiával és köztársasággá kell-e válnia, azt felelte, hogy ebben a kérdésben a nép akarata lesz számára az irányadó.