Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok kész segíteni Iraknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 12. 9:00

Határozottan elítélte Washington az augusztus 10-ei, szombat esti bagdadi merényletsorozatot, és felajánlotta, hogy kész szorosan együttműködni az iraki kormánnyal az al-Kaida és más terrorszervezetek elleni harcban.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő elítélő közleményében leszögezte, hogy a támadássorozat elkövetői „az iszlám ellenségei, illetve közös ellenségei Iraknak, az Egyesült Államoknak és a nemzetközi közösségnek". Rámutatott arra, hogy a merényletek áldozatai olyan emberek voltak, akik ünnepelték a ramadán böjthónapot követő háromnapos muszlim ünnepet, az íd al-fitret.

A szóvivő rámutatott arra, hogy az elmúlt hónapokban Irakban egy sor hasonló terrorcselekmény történt, és többségüket az al-Kaida iraki szárnya hajtotta végre élén Abu Bakr al-Bagdadival. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok tízmillió dollárt ígért annak, aki olyan információkkal szolgál, amelyek elvezetnek al-Bagdadi elfogásához vagy megöléséhez.

A szombat esti bagdadi merényletekben 69 ember meghalt, és több mint 200-an megsebesültek. Különböző zsúfolt helyszíneken – piacokon, éttermek és kávézók közelében – összesen egytucatnyi robbanás történt. Júliusban több mint ezer ember halt meg Irakban merényletekben, utoljára öt éve volt ennyi halálos áldozat egy hónap alatt.

Az arab országban kiújult a szunnita és a síita felekezetek közötti szembenállás, megfigyelők szerint többek között a szíriai polgárháború táplálja a feszültséget. Szíriában több radikális szunnita iszlamista csoport harcol Bassár el-Aszad elnök és síita szövetségesei – többek között Irán és a libanoni Hezbollah – ellen. A szíriai harcok nyomán kiéleződött a felekezeti szembenállás Libanonban is.