Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyiptomi hadsereg megölt egy dzsihadista vezetőt a Sínai-félszigeten

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. április 20. 11:35

Az egyiptomi hadsereg április 18-án bejelentette, hogy megölt egy dzsihadista vezetőt a Sínai-félszigeten, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet felkelést indított Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő rendszere ellen.

A kiadott közlemény szerint az egyiptomi kormányerők a térség hegyvidékén indított támadásában, heves összecsapásokat követően megölték Nasszer Abu Zakult, a félsziget középső részének terrorista vezetőjét. Az akcióban lefoglaltak egy puskát, két gránátot és nagy mennyiségű lőszert.

Az egyiptomi hadsereg április 9-én indított átfogó terroristaellenes műveletet a félsziget északi felében, ahol az Iszlám Állam helyi erői tevékenykednek. Hivatalos adatok szerint több mint száz dzsihadista, valamint 22 katona vesztette életét eddig a Sínai2018 kódnevű műveletben.

2013 nyara és azóta, hogy az egyiptomi hadsereg a széles körű tiltakozó tömegmozgalom nyomán puccsal eltávolította a Muzulmán Testvériséghez kötődő Mohamed Murszi elnököt, az országban gyakorivá váltak a szélsőséges csoportok támadásai az állam ellen. Több száz katona, rendőr és civil áldozata van ezeknek a merényleteknek.

Szíszi tavaly novemberben parancsot adott a hadseregnek, hogy három hónapon belül számoljon le a militánsokkal, és állítsa helyre a biztonságot a Sínai-félszigeten. Az elnök a múlt szombaton meghosszabbította a feladatra kiszabott határidőt.