Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT jóváhagyásával európai katonákat küldenek a Közép-afrikai Köztársaságba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 21:42

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa január 28-án, kedden egyhangúlag jóváhagyta, hogy az Európai Unió katonákat küldjön a Közép-afrikai Köztársaságba az ottani francia haderő és az Afrikai Unió egységei támogatására.

Emellett a világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az afrikai országban uralkodó válságos helyzet könnyen népirtássá szélesedhet.

A BT a már korábban bevezetett fegyverembargón felül kedden pénzügyi szankciókat vetett ki mindenkire, aki emberi jogsértéseket követett el, beleértve a nők elleni erőszakot és a gyerekkatonák toborzását, valamint aki fenyegeti a békét és a politikai átmenet folyamatát.

Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet elmondta, hogy az EU csapatait a fővárosban, Banguiban fekvő repülőtér védelmére rendelik ki, ahol mintegy százezer ember talált menedéket az erőszak elől. Így felszabadulnak az ott állomásoztatott francia katonák, akik Banguiban és az ország további részein teljesíthetnek feladatokat – magyarázta a nagykövet.

Az EU-misszió valószínűleg 500-600 katonát jelent majd. Az Európai Unió januárban döntött az alakulat kiküldéséről, de egyelőre nem tudni, mely országok járulnak hozzá.

A Közép-afrikai Köztársaság tavaly süllyedt teljes káoszba, miután a Séléka muszlim lázadó szövetség megdöntötte az akkori elnök hatalmát, majd gyilkolni és fosztogatni kezdett az országban. A rémtettek hatására „keresztény milícia" jött létre, amely szintén kegyetlen vérontásokat követett el. Az országban mintegy egymillió ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát, és mintegy kétezer embert gyilkoltak meg.

A vérontások beszüntetésére Franciaország – az ENSZ BT jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 4600 afrikai békefenntartó megsegítésére, közülük azonban kevesen értek el az ország igazán problémás, északi területeire.