Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrika a jövő kihívása

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. január 29. 20:48

Idei évtől kezdve NATO és EU égisze alatt működő külföldi missziókban egyetlen olyan tábornoki rendfokozatú beosztást találunk, amelyet magyar katona tölthet be. Az EU ALTHEA misszió törzsfőnöki beosztását a közeljövőben Szűcs András dandártábornok, a Honvéd Vezérkar felderítő csoportfőnöke veszi át elődjétől. Több más katona mellett őt is ünnepélyes körülmények között búcsúztatták el az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP), január 29-én, szerdán megrendezett, összevont kibocsátó és visszafogadó ünnepségen.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes beszédében hangsúlyozta: az egyesített balkáni hadszíntér stabilitása Magyarország első számú prioritása.
„A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának elismerését jelzi az, hogy az ALTHEA-misszió törzsfőnöke magyar tábornok lehet" – szögezte le a haderőnem főnöke.

1595966416
Böröndi Gábor dandártábornok köszönetet mondott a külszolgálatból hazatértek munkájáért

A dandártábornok kiemelte: a NATO-nak felajánlott MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) katonái első ízben teljesítettek szolgálatot Koszovóban és „bizonyították, hogy elérték az alkalmazási készenlétet."

Az afrikai kontinensről visszatérő, illetve oda utazó megfigyelőkkel kapcsolatban Böröndi Gábor dandártábornok elmondta, hogy a kontinens a közelmúltban, az ugandai és mali szerepvállalás következtében „újra felkerült a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásának térképére."

„Afrika a jövő kihívása, de erre a jelenben kell felkészülni. A parancsnokság vezetése kiemelt figyelmet fordít az afrikai kontinensre induló katonák kiképzésére, felkészítésére" – fogalmazott a parancsnokhelyettes.

1595966417
Fekete Zsuzsanna százados (középen) katonai megfigyelőként Grúziában teljesített szolgálatot

A honvédelem.hu kérdésére válaszolva Szűcs András dandártábornok elmondta: nagy várakozással tekint az új beosztás elé, többek között azért, mert EU-misszióban most először vesz majd rész.
„Korábban többek között Irakban és Afganisztánban is teljesítettem szolgálatot. Biztos, hogy itt mások lesznek az eljárások, újfajta kihívást jelent majd ez számomra" – nyilatkozta a felderítő csoportfőnök.

Jentetics Róbert főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred, DCM-század, műholdas állomásparancsnokától megtudtuk, hogy a KFOR-főparancsnokság, híradó főnökségén dolgozott, feladatai közé pedig a hálózat-felügyelet tartozott.
„A koszovói internetes, illetve helyi hálózatok megfigyelésével és a hibák elhárításával foglalkoztam. Jól éreztem magam és találkoztam értékes szakmai újdonságokkal is" – mondta a főtörzsőrmester.


Fotó: a szerző felvételei