Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ közvetítését kérik Kolumbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 22. 16:33

Újabb fontos lépést tettek a béke felé a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviselői: azzal a kéréssel fordultak az ENSZ-hez, hogy küldjön nemzetközi missziót a dél-amerikai országba a tűzszünet és a lázadók lefegyverzésének ellenőrzésére.

A felek helyi idő szerint kedden, a kubai fővárosban tettek közös bejelentést az erről szóló megállapodásukról, amely szerint a világszervezet küldetése 12 hónapra szólna és később meghosszabbítható lenne. A megfigyelő misszióban a többi latin-amerikai ország képviselői vennének részt. A kolumbiai kormány és a FARC fel is kérte a világszervezetet a misszió létrehozására.

Humberto de la Calle, a kolumbiai kormány főtárgyalója üdvözölte a havannai megállapodást. Mint mondta, ez fontos lépés a béke irányába. Luciano Marín, a FARC vezetője is elégedettségének adott hangot az egyezség megszületése miatt. Szerinte ez „világos jele" annak, hogy az évtizedek óta tartó konfliktus a végéhez közeledik.

A felek elmondásuk szerint a következő hetekben le akarják zárni a béketárgyalásokat, amelyeket 2012 novembere óta folytatnak Kubában. Tervük az, hogy március végéig tető alá hozzák a polgárháborút lezáró békemegállapodást.

A FARC 1964-ben lázadt fel a központi kormány ellen. Latin-Amerika leghosszabb ideje tartó fegyveres konfliktusában legalább 220 ezer ember vesztette életét, s milliók kényszerültek otthonuk elhagyására.

A harcokban a FARC mellett számtalan baloldali lázadócsoport, szélsőjobboldali félkatonai szervezet és drogkartell is rész vett. A marxista fegyveres szervezet az utóbbi évtizedben jelentősen meggyengült a kolumbiai kormánynak az Egyesült Államok által támogatott offenzívái miatt.