Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU a kelet-gútai harcok azonnali leállítását sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. február 24. 18:20

Azonnali tűzszünetet kell bevezetni a szíriai Kelet-Gútában és a nemzetközi közösség mihamarabbi összefogására van szükség a további emberi szenvedés elkerülése érdekében – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője február 23-án, pénteken.

A főképviselő az Európai Unió nevében arra szólította fel a harcoló feleket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést az azonnali tűzszünet bevezetése és a szíriai emberek védelme érdekében. A nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett tegyék lehetővé a humanitárius segítségnyújtást – tette hozzá.

Mogherini kijelentette, az unió támogatja az ENSZ 30 napos humanitárius tűzszünetre való felhívását és ugyanezt várja el a nemzetközi közösségtől is. Arra emlékeztetett, hogy nem vezet hosszú távú eredményre a konfliktus katonai megoldása, ezért arra szólította fel az érintetteket, hogy vegyenek részt az ENSZ által vezetett politikai megoldási folyamatban. Az Európai Unió nem talál szavakat a több száz kelet-gútai civilt, köztük nőket és gyermekeket szándékosan és könyörtelenül ért támadások láttán – közölte. A civilek védelme erkölcsi kötelesség és sürgető kérdés, ezért akadálytalanná kell tenni a humanitárius szervezetek munkáját. Mindenkinek feladata, hogy az erőszak azonnali megállításával megakadályozza a további polgári veszteséget – tette hozzá a főképviselő.

Jelentések szerint legalább 46 civil halt meg csütörtökön Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők légi- és tüzérségi támadásaiban. A térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg. A legfrissebb összesítés szerint legalább 403 civil, köztük 95 gyerek és 60 nő vesztette életét, és csaknem 2000 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők és szövetségeseik szárazföldi offenzívát készítenek elő a térségben.