Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU mértékletesen, de határozottan reagált az ukrajnai orosz katonai fellépésre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 28. 19:37

Mértékletesnek, ugyanakkor határozottnak minősítette március 27-én, csütörtökön Catherine Ashton az Európai Unió eddig adott válaszait az ukrajnai orosz katonai fellépésre, a Krím félsziget bekebelezésére.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján mondott beszédében figyelmeztetett arra is, hogy a helyzet esetleges további éleződése „konkrét és súlyos gazdasági szankciókat" vonna maga után. Kitért arra, hogy Barack Obama amerikai elnök előző napi brüsszeli látogatása során az EU és az Egyesült Államok egyeztette ezzel kapcsolatos álláspontját, és a transzatlanti partnerség két tényezője továbbra is szoros kapcsolatot tart, konzultációt folytat egymással az ügyben.

Ashton az ukrajnai válság kapcsán előállt helyzetet úgy értékelte, hogy az a hidegháború vége óta az unió szomszédságában az eddigi legélesebb feszültséget idézte elő.

„Nincs annak helye Európában a XXI. században, hogy erő és kényszer alkalmazásával megváltoztassák a határokat" – szögezte le az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Megerősítette, hogy az EU nem fogja elismerni a Krím Oroszország általi annektálását.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy tegyen lépéseket a válság enyhítése érdekében" – mondta Ashton, és kiemelte, hogy az EU továbbra is minden diplomáciai és politikai eszközzel a helyzet stabilizálásán lesz, a valódi politikai megoldáshoz igyekszik előkészíteni a talajt.

Ugyanakkor az uniós főképviselő hangsúlyosan szólt arról is, hogy Európának hiteles védelmi képességekre kell szert tennie, és ebben jelentős feladat hárul az Európai Védelmi Ügynökségre, az unió hadiiparának fejlesztését szolgáló szervezetre.