Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól teljesített a rakétaezred

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. március 28. 18:34

Rakétás szempontból az utóbbi évek legkiemelkedőbb, de egyben legnehezebb évének is nevezte Kovács Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka a tavalyi esztendőt a március 27-én megtartott értékelő-feladatszabó állománygyűlésen. Hangsúlyozta: az ezred tisztességgel és becsülettel helytállt. A győri alakulat minden alegysége „jó” értékelést kapott tavalyi teljesítményére, ugyanakkor 2014-ben lehet még tovább javítani ezen az eredményen.

Kovács Ferenc ezredes értékelésében az alakulat erős oldalaként emelte ki többek között a nehéz helyzetekben történő összefogás és helytállás képességét, az elméleti szakkiképzés és a doktrinális tevékenység hatékonyságát. Elismeréssel szólt arról is, hogy az állomány fizikai állóképessége javult a tavalyi esztendőben – ezt statisztikai adatok is alátámasztják –, továbbá a pozitívumok közé sorolta az ezred jó társadalmi kapcsolatait és kommunikációs tevékenységét. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben még nagyobb szerepet kell kapnia az egyéni döntési képességnek és a felelősségvállalásnak. Fő célként tűzte ki az általános kiképzettségi szint további egységesítését.

1595969431
Kovács Ferenc ezredes köszönetét fejezte ki az állománynak a tavalyi teljesítményért

A parancsnok ismertette az állománnyal az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának értékelését is, melyben az elöljáró eredményesnek ítélte meg az ezred tavalyi tevékenységét, és kiemelte a piros barettsapkás katonák motiváltságát, a légvédelmi, illetve az alaki szakkiképzés magas szintjét, valamint a szimulációs rendszerek alkalmazásának képességét.

Kovács Ferenc ezredes a tavalyi év kiemelkedő feladataival kapcsolatban úgy fogalmazott: „büszkék lehetünk a lengyelországi Lendülő Kard éleslövészeten, illetve a Steadfast Jazz gyakorlaton nyújtott teljesítményre".

1595969431
Az ezred bizonyította, hogy bármilyen feladatot meg tud oldani

Elmondta azt is: a rakétaezredről a tavalyi évben nagyon sok − és egységesen pozitív hangvételű − információ és híradás jelent meg a médiumokban. Ennek persze elsősorban az éleslövészet, illetve a márciusi „hóhelyzet" és a nyári árvíz idején történt helytállás volt az oka – tette hozzá. Az ezredes szerint az alakulat – külső visszajelzések alapján is – kimagasló szinten tett eleget a különféle kegyeleti feladatok ellátásának. A jövőre nézve egyebek mellett a parancsnok fontosnak tartja az alakulatnál szolgáló gépjárművezetők létszámának növelését.

„Összességében elmondhatom: az ezred bizonyította, hogy közös összefogással − a közismerten általánosan nehéz anyagi körülmények között is – bármilyen feladatot meg tud oldani" – szögezte le az ezredes.
A 2014-es év feladatai között kiemelkedik a Mistral-szakasz NATO-TACEVAL-ellenőrzése, illetve a győri részvétel a Cooperative Sarex 2014, illetve a NEWFIP 2014 elnevezésű nemzetközi gyakorlatokon. Ugyancsak az ezred katonái biztosítanak részben alájátszó szerepet a jelenleg is zajló „Várpalota Challenge 2014" hadgyakorlaton, és győri alegységek is részt vesznek majd az MH 25/1. Zászlóalj-harccsoport nemzeti CREVAL-ellenőrzésén. Ugyancsak nagy figyelem fog hárulni az EUFOR-misszió soron következő váltásának felkészítésére is.

1595969431
Kovács János alezredes a vezérkarfőnök köszönetét is tolmácsolta a győrieknek

Az értékelő-feladatszabó értekezleten részt vevő Kovács János alezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség fegyvernemi osztályának megbízott vezetője beszédében úgy fogalmazott: a rakétaezredre nemcsak a saját szakfeladatainak ellátása kapcsán számíthatnak az elöljáró szervek.

Az értekezleten elhangzott az is, hogy az ezred saját honlapján (www.raketaezred.hu) március elsejétől már angol nyelven is olvashatnak cikkeket az érdeklődők.

Fotó: a szerző felvételei