Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki hadsereg légicsapást mért a szélsőségesekre Moszulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 7. 14:17

Az iraki hadsereg légicsapást mért az észak-iraki Moszul városára, amelyet június eleje óta az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet tart ellenőrzése alatt, és a támadásban megölte a csoport legkevesebb hatvan fegyveresét – közölte az iraki köztelevízió augusztus 6-án, szerdán.

Az állami tévécsatorna szerint a hadsereg helyi idő szerint szerda hajnalban intézett támadást egy Moszul belvárosában található börtön ellen, amelyet az IÁ vallási bíróságként és fogházként használt. A katonai akció során háromszáz fogvatartottat sikerült kiszabadítani a börtönből.

Eközben iraki, szíriai kurdok és a török Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei közösen indítottak offenzívát a dzsihadisták ellen a Moszultól nyugatra fekvő térségben, Rabía és Szindzsár környékén – mondta szerdán az iraki kurdok egyik magas rangú illetékese.

A hét végén a szélsőségesek elfoglalták az addig kurdok ellenőrizte Szindzsár városát, és kiűztek mintegy kétszázezer embert – többségében a türkmén és jazidi kisebbség tagjait – a területről. Az IÁ egységei szombaton elfoglalták Zumar kurd várost, valamint két szomszédos kőolaj-lelőhelyet.

Kedden a kurd pesmergák véres ostromot indítottak az IÁ harcosai ellen a terület visszahódításáért.

Kamal Aga, Dohuk régió vezetője szerdán közölte, hogy a kurd harcosoknak néhány napra szükségük lesz, mielőtt biztonságos övezetet tudnak kialakítani a Szindzsárból elmenekült több százezer polgári lakosnak. Korábbi beszámolók szerint a térségben szorult helyzetbe kerültek a szélsőségesek által elüldözött kisebbségi közösségek, humanitárius katasztrófa fenyeget.

Egy helybéli a dpa német hírügynökségnek kedden úgy nyilatkozott, „minden órában" meghal valaki a menekültek közül, mivel nincs vizük és élelmük.

A türkmén és a jazidi kisebbség tagjai mellett ismét földönfutóvá váltak a Moszulból korábban elmenekült keresztények is, ugyanis a szunnita szélsőségesek ostrom alá vették Tal Kajf, Bartella, Karagos falvakat, ahol a keresztény közösség eddig menedéket talált.