Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izraeli elnök a vegyi fegyverek felszámolását sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 26. 14:58

Simon Peresz izraeli elnök augusztus 25-én, vasárnap felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy „szabaduljanak meg” a szíriai vegyi fegyverekről.

„A vegyi fegyverek nem maradhatnak ott, legyenek akár Bassár el-Aszad szír elnök kezében, vagy bárki máséban" – szögezte le az izraeli politikus, mikor Jeruzsálemben fogadta Laurent Fabius francia külügyminisztert. „Ez nagyon bonyolult, nagyon költséges, de még bonyolultabb és még veszélyesebb lenne a dolgokat úgy hagyni, ahogy most mennek" – tette hozzá a szerdai állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra utalva. Azt azonban nem árulta el, hogy szerinte konkrétan mit kellene tenni.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők mérgező gázt vetettek be Damaszkusz közelében, ami több száz ember halálát okozta. A damaszkuszi kormány mindezt cáfolja, ám egy pénteki hír szerint az amerikai és szövetséges hírszerző szervek előzetes értékelésükben a felkelőknek adtak igazat.

Laurent Fabius a maga részéről azt mondta: minden jel arra mutat, hogy valóban vegyi fegyverekkel történt a mészárlás, s hogy mindezért nagyon súlyos felelősség terheli Bassár el-Aszadot.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülésen „szörnyű tragédiáról, szörnyű bűnről" beszélt, s közölte: ez a támadás is annak a bizonyítéka, hogy „a világ legveszélyesebb rezsimjei nem birtokolhatják a világ legveszélyesebb fegyvereit." Egyben leszögezte: Izrael figyelemmel kíséri a szíriai fejleményeket, s ha veszélyben érezné magát, kész lenne a cselekvésre.

Juvál Steinic hírszerzési miniszter közölte: a tömegpusztító fegyverek szíriai bevetésére reagálni fog a nemzetközi közösség. Ugyanakkor a Jediót Ahronót című lap vasárnap azt írta, hogy Izraelben a múlt hét óta megnőtt a vegyi fegyverek esetleges bevetése miatti aggodalom. A szíriai elnök nemcsak saját népe, de a zsidó állam ellen is kész lehet bevetni azokat, bár jelenleg nem tűnik valószínűnek egy ilyen forgatókönyv – írta az újság.