Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az uniós főképviselő üdvözli Öcalan békegesztusát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 2. 19:48

Üdvözölte az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője március 1-jén vasárnap azt, az ankarai parlamentben előző nap elhangzott kurd bejelentést, miszerint Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd lázadóvezér arra kérte fegyvereseit, hogy a török állammal folytatott béketárgyalások keretében tegyék le a fegyvert. A lázadók elutasították a kérést.

Az ankarai parlament legjelentősebb kurd pártjának egyik képviselője egy szombati tévényilatkozatában azt mondta, Öcalan felkérte az általa vezetett Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), hogy tavasszal tartson rendkívüli kongresszust, amelyen meghoznák a „történelmi jelentőségű döntést" a fegyveres harc befejezéséről.

A kurd lázadók azonban elutasították a fegyverletételt, azt hangoztatva, hogy előbb a török kormánynak kell lépéseket tennie a demokrácia előmozdítására, a parlamentben épp tárgyalt, vitákat keltő belbiztonsági törvénytervezet visszavonásával. A lázadóknak a kurdbarát Firat hírügynökség által közzétett vasárnapi közleménye szerint ők már elrendeltek tűzszünetet a harmincéves véres felkelés beszüntetésére tett erőfeszítések keretében, most a kormányon a sor, hogy bizonyítsa „őszinteségét", visszavonva a rendőrség jogköreit növelő tervezetet.

Federica Mogherini brüsszeli főképviselő viszont közleményében azt hangsúlyozta, hogy a kurd lázadóvezér felhívása „pozitív lépés a békefolyamatban", s a feleknek nem szabad „elszalasztaniuk az alkalmat a határozott előrelépésre a megbékélés és a demokratizálódás felé". Megismételte, hogy az EU támogatja a békefolyamatot, kész politikai, illetve gyakorlati segítséget nyújtani.

A kurd lázadók harca 1984-ben kezdődött, és több mint 40 ezer ember halálát okozta, többségükben kurdokét.