Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százezer fogoly a Mazuri csatában, negyvenegyezer a Kárpátokban

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 2. 18:44

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A Mazuri-tavak vidékén lefolyt téli hadjárat befejezést nyert. De csak az üldöző harcok fejeződtek be, mert a német nagy főhadiszállás a Bobr és Narev folyók felé megindított harcok továbbfolyását jelenti, sőt egészen új harcok kifejlődését jelenti Grodnótól északra, tehát a Nyemen folyó irányában. Csak az üldöző harcok értek véget, azok, amelyek Kelet-Poroszország teljes megtisztítását tűzték ki célul. A német hadvezetés újabb célja, amely felől az oroszok még vak tájékozatlanságban vannak, s amelynek irányából csak annyit lehet megállapítani, hogy a Nyemen, Bobr és Narev folyók felé tör, szakadatlanul halad tovább. Az új terv még ismeretlen, a régi már kivitele első pillanatában ismert volt, és mint a kitűnő Moraht őrnagy írja, akinek helyzetképeit az entente sajtója is falja, a Mazuri-tavaknál kivívott diadalnak az adta a legnagyobb lendületet, hogy nemcsak az összes hadvezérek, hanem a legegyszerűbb közember is tisztában volt azzal, hogy mi a célja a legfőbb hadvezetőségnek. Hiszen békeidőben eleget próbálták a bekerítő hadműveleteket a Mazuri- tavaknál. A Nyemen-, Bobr- és Narev-vonal előtt folyó hadműveletek célja már csak később fog előttünk világossá válni"  − adta hírül a Pesti Hírlap.

1595988670

A folytatásból kiderült, hogy „Mikor még a Mazuri csata kiaknázása javában folyt, de az üldözés eredményei mind grandiózusabban kezdtek kibontakozni, Hindenburg lángelméje mellett rámutattunk Vilmos császárra, aki ott tartózkodott a harctéren, aki jelenlétével minden német ereiben tüzesebbé tudja tenni a vért, de akinek talán legnagyobb emberi tehetsége az, hogy mint népe kiválasztottja, maga is kitűnően ért a kiválasztás művészetéhez: meg tudja találni az embereit, olyan helyre tudja őket állítani, ahol legtöbbet használhatnak neki és nemzetének, amellyel annyira egybeforrt. Így tudta a háború kitörésekor a már nyugalmát élvező Hindenburgot is megtalálni. Az oroszoknak gyorsan összeszedett, újonnan kiképzett erőkkel Grodnótól északnyugati irányban történt előretörése az oroszok megsemmisítő veresége mellett összeomlott. Ezzel az új győzelmi hírrel vezeti be a német nagy főhadiszállás. Az új német győzelem jelentőségét több szempontból kell értékelni. Tegnap még azt közölte a német hivatalos jelentés, hogy Grodnótól és Suchavolától északra új ütközetek kezdenek kifejlődni, mára pedig azt közölheti, hogy az ütközet sorsa már eldőlt. Hihetetlen gyorsasággal történt ez a győzelem."

1595988671

A Népszava ezen a héten is beszámolt a tengeri hadviselés áldozatairól:

„Krisztiánia, február 24.
A londoni norvég konzulátus a külügyminisztériummnak e hó 23-án a következő táviratot küldötte: A Krisztiániából való „Regin" nevű gőzöst ma reggel Downsban a levegőbe röpítették. A hajó legénysége egy angol hadihajó fedélzetére ment és ma Doverben partra szállították őket, ahonnan továbbszállították őket Londonba. A külügyminisztérium távirati úton arra kérte a követséget, hogy a tengerészeti bíróság előtt a tárgyalást indítsa meg.

Dünkirchen, február 24.

A Regin nevű norvég szénszállító gőzös Tyncből Bordeauxba való útján Dover magasságában tegnap reggel 6 és 7 óra között elsüllyedt. A legénységet megmentették. A gőzös 10 perc alatt elsüllyedt.

London, február 24.

A „Brangsone" nevű gőzös, amely Newhavenből Kardiffba igyekezett, tegnap délután 2 órakor Beachy Headtól délkeletre aknára futott, vagy pedig egy torpedó találta el. A legénység 18 embere elérte a partot, míg a kapitány és egy matróz mentőcsónakban az erősen megsérült hajó mellett tartózkodnak.
Reacky Head angol kikötő a csatornában, Dovertől mintegy száz kilométerre. Ezen a környéken több gőzöst megtámadtak már a német tengeralattjárók, legutóbb itt süllyesztettek el egy angol csapatszállító gőzöst is a németek, amint szerdai számunkban közöltük."

Az újság a kárpáti harctér eseményeiről is hírt adott. „A duklai harcokban a frontról érkezett hírek szerint viszonylagos nyugalom állott be. Ennek ellenére a monarchia csapatai állandóan helyi sikereket érnek el. Alsópagonytól északra ismét sikerült egy orosz lövészárokba behatolni, amelyet a monarchia csapatai a megkísérelt ellentámadások ellenére meg is tartottak. A hegyekben sűrűn havazik. A Kárpátokban folyó harcokról kiadott orosz jelentések már nem leplezik, hogy az oroszok a magyar határon át a galíciai területre szorultak vissza."

1595988671

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle