Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun: két hétig tarthat a szíriai minták vizsgálata

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 1. 14:16

Az ENSZ főtitkára szerint két hétbe is telhet, mire kielemzik a világszervezet szakértőinek Szíriában gyűjtött mintáit arra vonatkozóan, hogy valóban vegyi fegyvert vetettek-e be Damaszkusz közelében.

Ban Ki Mun erről a Biztonsági Tanács állandó tagjait, vagyis az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína képviselőit tájékoztatta augusztus 30-án, pénteken a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták közlése szerint.

Az ENSZ-ellenőrök az elmúlt napokban vizsgálódtak a tíz nappal ezelőtti támadás helyszínén, és a tervek szerint szombaton elhagyják Szíriát.

A Szíria elleni amerikai légicsapásokra vonatkozó várakozások miatt Ban lerövidítette európai útját, és az ENSZ-székhelyére visszatérve találkozott az állandó tagokkal. A megbeszélésen – mint szóvivője, Martin Nesirky elmondta – elsősorban az ellenőrök vizsgálódásairól volt szó.

Ban Ki Mun szombaton New Yorkban találkozik Angela Kanéval, a világszervezet leszerelési főképviselőjével, akitől beszámolót hallgat meg a mintavételekkel kapcsolatban.

A szakértők a tervek szerint európai laboratóriumokba viszik az állítólagos gáztámadások helyszíneiről és kórházakból származó mintákat.

Az ENSZ megbízottai a helyszínen kikérdezték a túlélőket, vér-, haj- és vizeletmintákat vettek a túlélőktől, illetve a talajból, a bútorokból és a ruhákból is gyűjtöttek mintákat.

A világszervezet korábban még azt közölte, hogy hetekbe telhet az összegyűjtött anyag kielemzése. Nesirky pénteken úgy fogalmazott: „Nincs konkrét ütemterv. Technikai korlátai vannak annak, hogy milyen gyorsan tudják lefolytatni a laboratóriumi vizsgálatokat."