Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beidézte az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokát az ukrán katonai főügyész

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 24. 9:22

Ukrajna elleni különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolta meg, és ajánlott levélben idézte be az ukrán katonai főügyész az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokát, aki április 22-én, pénteken szóvivő útján közölte, hogy nem tud ilyen értesítésről.

Az ukrán katonai főügyész hivatala szerint az április 25-re szóló idézést a DIMEX nemzetközi csomagküldő szolgálat hétfőn 17 órakor Szevasztopolban kézbesítette Alekszandr Vitko altengernagynak. Kijev szerint Vitko 2014. február 20. és március 20. között bűncselekményeket követett el Ukrajna területe és államhatára megváltoztatásának céljával, hazaárulásra bujtogatott, olyan lépéseket szervezett meg, amelyek célja fontos védelmi képességekben való károkozás volt, tervezte és szervezte az Ukrajna elleni agresszív háborút, és abban közvetlenül részt is vett.

Az ukrán katonai főügyész április 25. után körözést szándékozik kiadni az orosz altengernagy ellen, és bíróságtól fogja kérni, hogy határozza meg, milyen őrizetben tartsák Vitkót az előzetes vizsgálat során.
Az orosz Fekete-tengeri Flotta sajtószolgálata pénteken közölte, hogy Vitko semmifajta idézést nem kapott, és még a levél létezéséről sem tudott.

Az orosz védelmi minisztérium provokációnak minősítette az ukrán fél fellépését, rámutatva, hogy Vitko az orosz flotta krími állomásoztatásáról megkötött kétoldalú egyezmény rendelkezéseinek értelmében járt el. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított az ukrán katonai főügyész hivatala ellen. Az orosz viceadmirális egyébként szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akik ellen az Európai Unió szankciókat léptetett életbe.

Vitkót 2013-ban nevezték ki a Fekete-tengeri Flotta élére. 2014 tavaszán, a krími fordulat idején részt vett az ukrán flotta parancsnokságával folytatott tárgyalásokon, ennek alapján vádolják Kijevben hazaárulásra való felbujtással.
A Krím félszigetet és az Ukrajnában különleges státusú Szevasztopolt Oroszország a 2014 márciusában megtartott helyi népszavazás nyomán „integrálta". Az elcsatolást csak Fehéroroszország, Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Venezuela ismerte el.