Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békére szólított a dalai láma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 8. 21:03

A mianmari és a Srí Lanka-i buddhistákat ismételten óva intette a muzulmánok elleni erőszakos cselekményektől a dalai láma július 6-án, vasárnap az észak-indiai Lehben.

Tibet száműzetésben élő szellemi vezetője a 79. születésnapja alkalmából az indiai Dzsammu és Kasmír államhoz tartozó városban híveinek tízezrei előtt mondott beszédében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a buddhista többség által lakott Mianmarban és Srí Lankán sorozatosan megtámadják az ottani muzulmán kisebbség tagjait.

“Felszólítok mindent buddhistát, aki ezekben az országokban él, hogy tartsák tiszteletben Buddha szellemét, mielőtt erőszakos cselekményre ragadtatnák magukat" – mondta a vallási vezető, emlékeztetve, hogy Buddha a szeretetet és az együttérzést hirdette. “Ha Buddha ott van, megóvja a muzulmánokat a buddhisták támadásaitól" – tette hozzá.

A dalai láma felháborodva utalt azokra az erőszakos akciókra is, amelyeket a szunnita szélsőségesek követtek el “saját hitbéli társaik", az ugyancsak muzulmánok ellen. Nem tett ugyanakkor egyértelmű utalást Irakra. A tömegben jelen volt Richard Gere amerikai filmcsillag, aki az emelvényről köszöntötte a vallási vezetőt minden jelenlévő nevében.

A dalai láma sürgető felszólításának előzménye, hogy Mianmarban január közepén újabb vallási erőszakhullám tört ki, a buddhisták által a muzulmánok ellen végrehajtott atrocitásoknak legalább 250 halálos áldozata volt. A többségében buddhisták által lakott országban hosszú ideje már korábban is komoly gondot jelentett az egymilliós rohingja muszlim kisebbség elleni vallási erőszak.

Srí Lanka déli részén a muszlimok és buddhisták között kitört összecsapásokban júniusban négy ember vesztette életét. A Bodu Bala Sena nevű szélsőséges buddhista csoport tagjai akkor a muzulmán városrészekbe vonultak, ahol több tucatnyi házat és üzletet felgyújtottak.

Az indiai-óceáni szigetországban tavaly és januárban is voltak összecsapások a vallási csoportok között. A 20 milliós lakosság 10 százalékát kitevő muzulmánok parlamenti képviselői nemrég azt kérték az államfőtől, hogy védje meg közösségüket a szélsőséges buddhista elemektől. A buddhisták részaránya 74 százalék.