Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belehalt sebesüléseibe az Iszlám Állam egyik csúcsvezére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 16. 13:42

Belehalt sebesüléseibe az Iszlám Állam terrorszervezet Omár, a csecsen néven elhíresült egyik csúcsvezetője, „hadügyminisztere” Szíriában – közölte az iraki hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője és Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője március 15-én, kedden.

Abu Omár as-Sisáni az IÁ szíriai fellegvárának tartott Rakka mellett halt meg. A terrorszervezet „hadügyminisztere" feltehetően az északkelet-szíriai Saddádi városra mért amerikai légi csapásban sebesült meg március elején.

Saddádi városa El-Haszake tartományban fekszik, és az IÁ egyik logisztikai központja. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők február végén indítottak új offenzívát a város és a terrorszervezet ellen.

Rámi Abder-Rahmán közölte, az IÁ több orvost is vitt „a csecsenhez", de egyikőjük sem tudott segíteni rajta.

Abu Omár al-Sisáni valójában grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az IÁ egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, s az amerikai külügy 5 millió dolláros (1,4 milliárd forint) vérdíjat is kitűzött a fejére. Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt.