Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit védelmi miniszter: Aszadnak „nincs jövője Szíriában”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 17. 8:30

A nyugati koalíció „nem lát jövőt” Bassár el-Aszad szíriai elnök számára semmiféle rendezési egyezség részeseként – mondta csütörtökön a brit védelmi miniszter.

Michael Fallon az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen létrejött nemzetközi koalíció védelmi minisztereinek egynapos londoni konferenciája után, Ashton Carter amerikai védelmi miniszterrel tartott közös csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: a koalíció akkor sem tudja elképzelni Szíria jövőjét Aszaddal az ország élén, ha a szíriai kormányerők vereséget mérnek az ellenzékre Aleppó városában.

Fallon szerint Aszad nem tekintheti győzelemnek kórházak lebombázását, a humanitárius segélyek eljuttatásának megakadályozását, még kevésbé azt, hogy kormánya Szíria területének mindössze 40 százalékát ellenőrzi.
A brit védelmi miniszter szerint olyan politikai rendezésre van szükség Szíriában, amelynek eredményeként plurális, a teljes szíriai társadalmat képviselő kormány jön létre, „de Aszad nélkül".

Ashton Carter a sajtótájékoztatón az Iszlám Állam elleni közös fellépésről kijelentette: bízik abban, hogy a terrorszervezet elleni koalíció a megválasztott következő amerikai elnök, Donald Trump kormányának hivatalba lépése után is fennmarad. Az amerikai védelmi miniszter kijelentette azt is: kijelölt utódjának, James Mattisnek javasolni fogja, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban is aktív vezető szerepet töltsön be az Iszlám Állam ellen létrejött nemzetközi koalícióban, mivel „a logika ezt kívánja".

Michael Fallon ehhez hozzátette: az Iszlám Állam globális fenyegetést jelent. A brit védelmi miniszter közölte: nincs kétsége aziránt, hogy az Egyesült Államok a következő kormány idején megőrzi is hagyományos globális vezető szerepét.
A csütörtöki zártkörű londoni konferencián Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mellett Ausztrália, Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Irak, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Spanyolország és Törökország védelmi miniszterei vettek részt.