Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ciprus negyven évvel ezelőtti kettészakadására emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 21. 15:17

Ciprus negyven évvel ezelőtti kettészakítására emlékeztek július 20-án, vasárnap a földközi-tengeri sziget lakói: északi, török részén katonai parádét tartottak, miközben a görög ciprióták lakta déli terület számos templomában a török megszállás áldozataira emlékeztek az imádkozók.

Az észak-ciprusi BRT televízió arról számolt be, hogy Abdullah Gül török államfő díszvendégként vett részt a török szakadár államalakulat területén rendezett évfordulós ünnepségen.

A Földközi-tengeri sziget azután szakadt ketté, hogy Ciprus északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara a Görögországhoz való csatlakozást szorgalmazó görög ciprióták puccsa után rendelte el az inváziót, a ciprusi török kisebbség védelmére hivatkozva.

Néhány évvel később létrejött az Észak-Ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el és amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja.

Ciprus déli, görög része 2004-ben az Európai Unió tagja lett. Ugyanebben az évben a ciprusi görög közösség népszavazáson elutasította az országegyesítésre kidolgozott, általuk elégtelennek tartott nemzetközi tervet.

A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintett felek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában, mivel az EU-tag Ciprus folyamatosan akadályozza a csatlakozási tárgyalásokat.