Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilek ezrei térhettek haza Damaszkusz környékére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. augusztus 30. 15:59

Egy nap alatt több ezer civil tért vissza a szíriai főváros, Damaszkusz melletti Daraja külvárosba, amely két évig gyakorlatilag szellemvárosként üresen állt – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

A SANA a kormányhadsereget méltatva közölte: a fegyveres erők erőfeszítéseinek hála térhettek vissza a civilek, miután a szükséges, alapvető szolgáltatásokat helyreállították. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat is megerősítette a civilek visszatelepülését, közölte, hogy több tucat család tért vissza otthonába a volt lázadó területre, a szíriai hatóságok pedig megnyitották a városba vezető utakat. Az OSDH mindazonáltal rámutatott, hogy Daraja félig megsemmisült, mivel a kormányerők 2012-ben indított ostroma során több ezer rakétát lőttek ki rá, nem beszélve az intenzív bombázásokról.

A szíriai főváros környékén fekvő, a kormányellenes felkelés egyik gócpontjának számító, évekig ostromgyűrűbe zárt Daraját 2016 augusztusában adták fel a lázadók, akiket a kormányerők szervezte evakuálások jelképévé vált „zöld buszokkal" szállítottak Idlíb tartományba. Idlíb maradt a felkelő szervezetek utolsó mentsvára, a kormány az utóbbi két évben rendszeresen oda szállította a magukat megadó fegyvereseket, jelenleg a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges ernyőszervezet ellenőrzi a provincia nagy részét.

Megfigyelők szerint a kormányerők Idlíb tartomány visszafoglalására készülnek, erre Damaszkusz számtalanszor tett már utalást. A közelgő offenzívára utalhat az is, hogy Abu Mohamed al-Dzsuláni, a HTS vezetője múlt héten harcot hirdetett az északnyugat-szíriai tartományért.