Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cseh parlamenti alelnök: Csehországnak a NATO nélkül is meg kell védenie önmagát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. december 2. 10:22

A cseh hadseregnek képesnek kell lennie arra, hogy megvédje Csehországot a NATO nélkül is – jelentette ki november 30-án, csütörtökön Tomio Okamura (Szabadság és Közvetlen Demokrácia – SPD) cseh képviselőházi alelnök.

Ideális esetben Csehországnak képesnek kell lennie önállóan is gondoskodni saját védelméről – hangsúlyozta Okamura, példaként Ausztriát és Svájcot hozva fel, amely országok nem tagjai az észak-atlanti szövetségnek.
Okamura ugyanakkor elmondta: jelen pillanatban Csehország NATO-tagságának nincs alternatívája. Szerinte a cseh hadsereg egyelőre nem képes teljeskörűen ellátni az ország védelmének feladatát.
„Őszintén megmondom, személy szerint ellenzem Csehország NATO-tagságát. Nem akarjuk, hogy cseh területen bármiféle külföldi hadsereg legyen" – jelentette ki Okamura. Kiemelte azt is, hogy szükségesnek tartja fejleszteni a cseh haderőt, amelynek Csehország védelmének szerepét szánja, nem pedig – mint mondta – azt, hogy idegen érdekeket védjen több ezer kilométerre Csehországtól.

A Tomio Okamura vezette bevándorlásellenes SPD-t, amely az októberi parlamenti választásokon negyedik helyen végzett, a cseh sajtó szélsőségesnek tartja.