Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rákos betegeken segítettek a bajszos pilóták

Szöveg: Hraskó István |  2017. december 2. 11:29

Bajuszt növesztettek a kecskeméti repülőbázis pilótái. A Movember kezdeményezéshez kapcsolódva jótékonysági gyűjtést is szerveztek, a befolyt összeget november 30-án adták át a Bács-Kiskun Megyében a Rák Ellen Alapítvány kurátorának.

Elég sok bajszos pilóta tűnt fel novemberben a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Köztük a parancsnok, Ugrik Csaba dandártábornok és helyettese, Fekete Tamás ezredes is, de rajtuk kívül még jó páran vállalták, hogy – az esetleges bajtársi-hitvesi cikizések ellenére – bajuszt, illetve szakállt növesztenek.

1596042015

Oláh Dániel főhadnagyé volt az ötlet, hogy a hajózók is csatlakozzanak a nemzetközi Movember kezdeményezéshez, amely a prosztatarák veszélyeire és a férfiak szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ugrik Csaba dandártábornok bevallotta: nem tartja a bajuszt egy kényelmes viseletnek, de a nemes cél érdekében ennyit ki lehet bírni. Ráadásul a figyelemfelkeltésnek eredménye is volt, sokan megkérdezték ugyanis tőle, hogy mire föl ez az új stílus. A kérdésre pedig el tudta magyarázni, hogy miért is álltak az ügy mellé.

A pilótatársak azt is elhatározták, hogy a bajusznövesztést adományozással egészítik ki. Összesen harmincnyolcan adtak öt-öt ezer forintot, ezt a 190 ezer forintot ajánlották fel a Bács-Kiskun Megyében a Rák Ellen Alapítvány részére. Az összeget és az akcióban részt vevők csoportképét csütörtökön vitte el egy kisebb, Ugrik tábornok vezette küldöttség a megyei kórház onkoradiológiai központjába, ahol Kovács Sándor, az alapítvány kurátora és dr. Markó László sebész-onkológus főorvos fogadta őket.

1596042015

Kovács Sándortól megtudtuk: a pilótáktól kapott összeg mindenképpen jól jön számukra, állami támogatásban ugyanis nem részesülnek. A tervek szerint az adományból a munkatársak szakmai képzését támogatnák, és gyógyászati eszközöket, infúziós pumpákat vásárolnak. „Hatalmas meglepetésként ért minket a mai látogatás. Legalább annyi szépet és jót kívánunk a pilótáknak, mint amilyen nagy örömöt ők szereztek nekünk" – mondta a kurátor.

Ugrik Csaba búcsúképpen elárulta: a bajuszt nem kedvelték meg annyira, hogy továbbra is hordják. Jövőre viszont ismét elfelejtik majd egy hónapra a borotvát. Szeretnének a repülőbázisról minél több férfi kollégát bevonni a figyelemfelkeltő akcióba.

Fotó: MH 59 SZDRB és a szerző