Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diákokat gyilkoltak meg fegyveresek Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 30. 16:49

Több tucat diákot megöltek és tantermeket gyújtottak fel iszlamista fegyveresek Nigériában egy egyetemi kollégium elleni támadásban szeptember 29-én, vasárnap.

Az ország északkeleti részén, Yobe államban található agrártudományi egyetem kollégiuma ellen az éj leple alatt indítottak támadást, a diákokat álmukban kezdték legyilkolni a fegyveresek. A támadók a hadsereg közlése szerint a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet tagjai voltak.

A kollégium igazgatója 50 körüli halálos áldozatról beszélt az AP hírügynökségnek. Szemtanúk a Reuters brit hírügynökségnek 40 halottról számoltak be.

A halálos áldozatok száma várhatóan növekedni fog, jelenleg is keresik a holttesteket. A támadás miatt legalább ezer diáknak kellett elmenekülnie a kollégiumból – közölte az igazgató.

Nigéria északi részén jelenleg szükségállapot van a Boko Haram elszaporodott terrorakciói miatt. A szélsőséges fegyveres szervezet egy iszlám állam megalapításáért harcol.

A Boko Haram júniusban 22 diákkal és tanárral végzett két támadásban, júliusban pedig 42 embert öltek meg egy kollégiumban Nigéria északkeleti részén. A szervezet azért támadja az oktatási intézményeket, mert azokat a nyugati kultúra szimbólumának tartja. A Boko Haram kifejezés egyébként azt jelenti a helyi hausa nyelvben, hogy „tilos a nyugati oktatás".

A Boko Haram 2010 óta legalább 1700 embert ölt meg terrorakciókban, az oktatási intézmények mellett több tucat templom ellen követtek el véres merényleteket.