Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Donald Trump: az Egyesült Államok „nagyon védelmezi” a Baltikumot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 29. 21:23

Az Egyesült Államok „nagyon védelmezi” a Baltikumot – jelentette ki augusztus 28-án, hétfőn Donald Trump amerikai elnök a finn elnökkel tartott washingtoni sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva.

Sauli Niinistö finn államfő vasárnap este érkezett kétnapos látogatásra az Egyesült Államokba, s ez az első közvetlen találkozója az amerikai elnökkel. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a négyszemközti megbeszélések témája a Baltikum helyzete és Oroszország szerepe, valamint az Arktikus Tanács munkája volt. Finnország nemrégiben vette át az Arktikus Tanácsban a kétéves elnökséget az Egyesült Államoktól.

Egy finn újságíró azt kérdezte az amerikai elnöktől: megítélése szerint vajon veszélyes-e Oroszország, mire Donald Trump – Oroszország említése és további konkrétumok nélkül – kifejtette, hogy a világra sok ország jelent veszélyt. Az amerikai-orosz viszonyt Trump jónak nevezte, s hozzátette, hogy reméli, ez a viszony lehet egy napon még kiváló is.

Egy további finn kérdésre, amely azt feszegette, hogy Washington egy esetleges orosz agresszió esetén megvédené-e a Baltikumot, az amerikai elnök leszögezte: az Egyesült Államok „nagyon védelmezi" a Baltikumot. Hozzátette: ez minden, amit pillanatnyilag erről mondani tud.

A sajtóértekezlet jobbára amerikai belpolitikai kérdésekről szólt: a Harvey trópusi vihar pusztításairól Texasban és arról, hogy az elnök miért részesítette kegyelemben a hét végén Joe Arpaio arizonai volt seriffet.
Donald Trump hangsúlyozta: ő és kormányzata teljes mértékben a katasztrófa elhárításán dolgozik, minden anyagi és egyéb segítséget megad a katasztrófa sújtotta vidékeknek, és máris megbeszéléseket kezdett a kongresszus politikusaival arról, hogy hogyan finanszírozzák a Harvey vihar elvonulása után a rendkívül költségesnek ígérkező helyreállítást, újjáépítést. „Száz százalékig a texasiakkal vagyok" – fogalmazott az elnök. Trump egyébként hosszadalmasnak és nehéznek nevezte a várható helyreállítást.

Az amerikai újságírók egyike arról faggatta az elnököt, hogy miért érezte úgy: kegyelemben kell részesítenie Joe Arpaio, volt arizonai seriffet. A 85 éves volt seriffet ugyanis bíróságon ítélték el azért, mert az illegális bevándorlók elleni intézkedések során hátrányosan megkülönböztette a spanyolajkúakat.
Donald Trump – mielőtt jó hazafinak nevezte Arpaiót – felsorolta, hogy elődei, köztük például Bill Clinton vagy Barack Obama, ki mindenkit részesített kegyelemben. Elmondta, hogy Bill Clinton például – mások mellett – kegyelemben részesítette azt az adócsaló Marc Rich milliomost, aki az embargóval sújtott Iránnal kötött olajügyleteket, vagy hogy Barack Obama annak a Bradley Manningnak rövidítette meg jelentősen a büntetését, aki amerikai katonaként, a kémtörvényt megsértve, szigorúan titkos információkat adott ki a WikiLeaks portálnak.

Donald Trump a sajtóértekezleten megerősítette: kitart az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, és szerinte „Mexikó így, vagy úgy, de kifizeti majd a költségeket". Az elnök jelezte azt is: elképzelhetőnek tartja, hogy még a konkrét megállapodás megkötése előtt mégis felmondja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA).