Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drónokkal rontottak a szaúdi olajfinomítóra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. augusztus 18. 11:00

Szaúd-arábiai olajlétesítményt támadtak drónokkal a jemeni húszi síiták az ország keleti részén – számolt be a felkelőkhöz köthető al-Maszíra televízió augusztus 17-én, szombaton.

A hír szerint a támadás az ország keleti részén lévő sajbahi olajfinomítót és az olajtárolót érintette. A tévé nem számolt be az esemény időpontjáról. A húszi lázadók Anszar Allah nevű mozgalma azt közölte, hogy tíz drónnal hajtottak végre támadást. Az olajlétesítményt, amely közel fekszik az Egyesült Arab Emírségek határához, a Saudi Aramco szaúdi állami olajvállalat üzemelteti. Sem a szaúdi hivatalos szervek, sem a Saudi Aramco nem reagált a húszikkal kapcsolatos értesülésre.

A húszi lázadók, amelyek ellenőrzésük alatt tartják Jemen nagyobb részét, valamint az ország fővárosát, Szanaát, az elmúlt hónapokban fokozták támadásaikat a szomszédos Szaúd-Arábia ellen. Ezekre a hadműveletekre válaszul a Szaúd-Arábia vezette koalíció a lázadókhoz tartozó katonai célpontokra mért csapásokat, különösen Szanaa környékén. A kölcsönös támadások megnehezítik az ENSZ égisze alatt zajló béketárgyalásokat.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A háborúban emberek tízezrei haltak meg, milliók kerültek az éhhalál szélére.