Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizs szabad – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. augusztus 18. 14:42

A második világháború idején a BBC minden este az éppen esedékes akciók végrehajtására vonatkozó kódolt üzeneteket küldött a francia ellenállóknak. Az Overlord hadművelet kezdetét, egyben a német hírközlő hálózat és a vasúti pályák rombolását elrendelő parancsot Paul Verlaine Őszi sanzonjának egy versszaka jelezte. Ez 1944. június 5-én este hangzott el, másnap reggel pedig megkezdődött Franciaország felszabadítása.

1599207182
A normandiai partraszállást követően súlyos harcokat vívtak a szövetséges csapatok. A „leghosszabb nap" után még kemény küzdelem várt a katonára a sövényekkel szabdalt területek elfoglalásáig. Végül a Cobra-hadművelet eredményeképpen kijutottak a Cotentin-félszigetről és augusztus közepére a „falaise-i katlanban" bekerítették a német B hadseregcsoportot, a Wehrmacht nyugaton bevethető legnagyobb létszámú és fegyverzetű alakulatát.

Elméletileg nyitva volt az út Párizs felé, de Dwight D. Eisenhower tábornok és vezérkara nem tartotta fontosnak a francia főváros mielőbbi felszabadítását. A stratégák terveiben inkább egy megkerülő hadművelet szerepelt, illetve a minél gyorsabb előrenyomulás Berlin irányába. Nem szándékoztak jelentős erőket lekötni sem az utcai harcra, sem a felszabadított Párizs működésének biztosítására.

Sztrájknak indult lázadás

A párizsiak természetesen izgatottan hallgatták a frontról érkező híreket, jogosan érezhették fontosnak, hogy négy év megszállás után ismét a francia trikolór lengjen a város épületein, közterein. 1944. augusztus 15-től előbb a metró alkalmazottjai, majd a csendőrök és a rendőrök – akik a közbiztonság fenntartása érdekében megtarthatták fegyvereiket – szabotálták a munkát.

A szervezkedés természetesen megmozgatta az ellenállási mozgalom vezetőinek fantáziáját is; ezek közül a kommunista szárny volt a legjelentősebb, ők egyértelműen a fegyveres harcot javasolták. Ekkor szól bele először a nagypolitikába Charles de Gaulle tábornok, a Szabad Francia Erők vezetője, aki nem támogatta az akciót: egyrészt félt a varsói események megismétlődésétől, másrészt nem akarta, hogy a kommunisták növeljék befolyásukat a harcokat követően Franciaországban.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 16-án megjelent számában!