Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dzsihadistákat likvidált az egyiptomi hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. január 24. 19:13

Legalább 59 feltételezett dzsihadistával végeztek az egyiptomi biztonsági erők az ország keleti részén fekvő Sínai-félszigeten – közölte a hadsereg.

A közlemény szerint a műveletben a hadsereg hét katonát, köztük egy tisztet vesztett el. A rajtaütések során őrizetbe vettek 142 fegyverest és bűnözőt. A hadsereg légicsapásaiban 56, fegyvereket és lőszert szállító járművet semmisítettek meg a Nyugati-sivatagban, a félsziget déli és északkeleti határterületén. A biztonsági erők pedig 242, a kormánykatonák ellen telepített robbanószerkezetet hatástalanítottak.

A közlemény nyilvánvalóan az egyiptomi hadsereg több különböző akciójának mérlegét összesíti, mert Tamer al-Refai katonai szóvivő arról számolt be, hogy a Sínai-félsziget északi és középső részén 15 nagyon veszélyes terroristák megöltek. Másutt, a szárazföldi erők 2. és 3. támaszpontjánál 44, pokolgépekkel felszerelkezett terroristával végeztek.

A hadsereg nem pontosította a műveletek időkeretét. A részletek hitelességét független forrásokból nem lehet ellenőrizni, mivel a Sínai-félszigetnek erre a területére korlátozott a belépés.

Az egyiptomi kormány tavaly februárban az egész országra kiterjedő hadjáratot indított a terrorizmus felszámolására. A műveletekben kiemelt szerep jut a Sínai-félszigetnek, ahol az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya ellen. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket. Az elmúlt év folyamán a szélsőségesek a civilekre is kiterjesztették támadásaikat.