Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyesült hat iszlamista lázadócsoport Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 24. 9:37

Iszlám Front néven egyesült a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének megdöntéséért harcoló hat legnagyobb iszlamista felkelőcsoport Szíriában, és ezzel létrejött a két és fél éve tartó polgárháború eddigi legnagyobb ellenzéki ernyőszervezete. A széttöredezett szíriai ellenzék az eddigiekben többször is sikertelenül próbált egyesülni.

Iszlamista lázadó parancsnokok egy, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióban sugárzott videóüzenetükben közölték, hogy az általuk létrehozott unió nem csupán Aszad legyőzését, hanem egy iszlám állam megalapítását is céljául tűzte ki.

„Ennek a független politikai, katonai és társadalmi szervezetnek az a célja, hogy teljesen legyőzze az Aszad-rezsimet, valamint, hogy felépítsen egy iszlám államot, amelynek a mindenható isten lesz az egyedüli uralkodója" – mondta Ahmed Ísza, a Szukár as-Sám fegyveres csoport vezetője.

Az egyesülés aláássa a korábbiakban az ellenzék fő erejének számító, világi Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) vezető szerepét, amely szervezet egykoron az összes lázadócsoport ernyőszervezeteként funkcionált, mára azonban jelentősen meggyengült a belső feszültségek és harcok következtében.

Az Iszlám Front kihívást jelenthet az al-Kaidához kapcsolódó fegyveres csoportok számára is, amelyek az utóbbi időkben a többi ellenzéki frakció meggyengülésével növekvő befolyásra tettek szert.

A hat csoport a Liva at-Tauhíd Iszlamista Brigádok, az Ahrar as-Sám Brigád, a Dzsais al-Iszlám, a Szukár as-Sám, a Liva at-Hak és az Anszár as-Sám – közölte Abu Firász, az at-Tauhíd szóvivője.

Az egyesülésről szóló híreket egy másik érintett szervezet szóvivője is megerősítette, valamint közölte, hogy hamarosan hivatalos közleményt fognak kiadni.

Elemzők úgy vélik, hogy a most szövetségre lépő felkelőcsoportok az al-Kaidához kapcsolódó szervezeteknél kevésbé szélsőségesek.

Az utóbbi hetekben az iraki síita harcosok és a libanoni Hezbollah síita fegyveres szervezet támogatását élvező szíriai kormányerők – kihasználva a nagyrészt szunnita lázadók között kirobbant belharcokat – több helyen is előrenyomultak Szíriában.