Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életbe lépett a tűzszünet Délkelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 5. 18:00

A szembenálló felek közlése szerint életbe lépett a tűzszünet szeptember 5-én, péntek délután Délkelet-Ukrajnában a szakadárok és az ország kormányának haderői között.

A tűzszünet életbe lépését megerősítette Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsa és a Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka is.

A tűzszünet helyi idő szerint 18 órakor – magyar idő szerint 17 órakor – kezdődött. Az erről szóló megállapodás Minszkben jött létre, aláírói Ukrajna, Oroszország, a felkelők és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői.


* * *

A Kreml pénteken üdvözölte az ukrán válság rendezését célzó nemzetközi összekötő csoport minszki ülésén létrejött tűzszüneti megállapodást.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta: Moszkva reméli, hogy a felek pontosan végrehajtják a dokumentumban foglaltakat és abban is bízik, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat az ukrán válság teljes rendezéséig.

A fegyvernyugvásról szóló jegyzőkönyv a harcoló felek között közvetítő, Kijev és a délkelet-ukrajnai szakadárok mellett Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport ülésén született meg. Petro Porosenko ukrán elnök ezt követően arra utasította a hadsereg parancsnokait, hogy helyi idő szerint 18 órától szüntessék be a tüzet.

Az orosz elnöki szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy az összekötő csoport Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezéseinek végrehajtását vitatta meg és jutott megállapodásra.

Az orosz államfő szerdán hirdette meg a délkelet-ukrajnai konfliktus megoldását célzó hétpontos béketervét. Azt megelőzően telefonon egyeztetett ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval.

Putyin felszólította mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti szakadár felkelőket, hogy vessenek véget a délkelet-ukrajnai előrenyomulásnak. Azt követelte, hogy az ukrán haderő vonja vissza tüzérségét a lakott településektől és ne mérjen légicsapásokat a békés lakosságra.

Az orosz elnöki béketerv szerint a tűzszünet végrehajtásának ellenőrzésére nemzetközi felügyeletre van szükség.

Putyin feltétel nélküli fogolycserére, humanitárius folyosók megnyitására és a fegyveres konfliktus során lerombolt infrastruktúra újjáépítésére is felszólította az egymással szemben állókat.

Heidi Tagliavini, az EBESZ képviselője a minszki tárgyalást követően közölte, hogy az összekötő csoportban tárgyalók három alapvető kérdésben egyeztek meg. A szakadárok és Kijev képviselői az európai biztonsági szervezet és Moszkva közvetítésével a tűzszünet mellett a csapatok visszavonásáról és minden egyes fogoly kicseréléséről is egyetértésre jutottak.