Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A letiport Franciaország

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 5. 18:39

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A német vezérkar jelenti: „Rheimst harc nélkül elfoglaltuk." Az eddigi sikereket csak találgatni tudják, de a Pesti Napló közléséből kiderül, hogy a német Bülow tábornok vezette hadsereg augusztus végéig összesen 6 zászlót, 233 nehézágyút, 116 tábori ágyút, 96 gépfegyvert és 166 járművet zsákmányolt, és ezenkívül 12 934 ellenséges katonát fogott el. A keleti hadszíntérről tudni lehet, hogy Hindenburg tábornok több mint 90 ezer sértetlen hadifoglyot ejtett.

Északon az oroszok három főseregüket egyesítették, és úgy terveztek támadást a Monarchia ellen Galíciában. Ám csapataink megtörték a támadás hullámait és döntő győzelmet arattak az oroszok felett.

A Népszava írja, hogy az orosz fősereg iszonyatos mészárlást követett el a galíciai zsidók között. Az ok az, hogy a oroszországi lengyel zsidók elárulták a cárt, és forradalmi tanaikkal egész hadosztályokat vittek lázadásba.

Kanadáról is említést tesz a lap, ahol zavargások kitörésétől félnek. „Nyugatkanada német lakossága teljes szimpátiájával az anyaország felé fordul."

A Pesti Hírlap szövetségeseink győzelmeiről is beszámol: „Óriási léptekkel halad a német hadsereg a végső cél felé: Franciaország megalázása felé. Kluck, Bülow, Hausen tábornagyok és a württembergi herceg hadseregei viharszerűen fordultak északról és észak-nyugatról a francia várövekre, amelyek kardcsapás nélkül megadták magukat. Párizs most már minden fedezet nélkül áll."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978195
Címkéklapszemle