Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenzékieket vettek őrizetbe Kubában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 20. 8:27

Több tucatnyi ellenzékit állítottak elő Kubában, a rendőrség megakadályozott két tüntetést is, amelyen a politikai bebörtönzöttek szabadon engedését követelték volna. Ellenzékiek beszámolója szerint vasárnap Havannában, valamint Santiago de Cubában és Palma Sorianóban összesen 42 ellenzékit gyűjtöttek be a hatóságok.

A Kubai Hazafias Unió nevű ellenzéki tömörülés vezetőjét, José Daniel Ferrert elmondása szerint több órán át tartotta fogva a rendőrség Santiago de Cubában. „Megfenyegettek" – mondta Ferrer telefonon az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a hatósági fellépés hátterében az a két beharangozott demonstráció állt, amelyen a politikai foglyok szabadon engedéséért tüntettek volna, és amelyek az első tiltakozó megmozdulások lettek volna Fidel Castro volt elnök november 25-ei halála óta.

Ferrert a rendőrség a közrend tervezett megzavarásával és kémkedéssel gyanúsítja.

A Nők Fehérben nevű ellenzéki csoport egyik szóvivője az AFP-nek azt mondta, a fővárosban a hatóságok 20 ellenzéki otthonában tartottak házkutatást, az ott lakókat pedig nem engedték távozni. Több házkutatást tartottak Santiago de Cubában is.

A kubai kommunista vezetés tagadja, hogy az országban politikai foglyok lennének, álláspontja szerint csak azok az ellenzékiek ülnek rács mögött, akik bűncselekményt követtek el.