Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett Izrael

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 20. 22:48

Előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett szeptember 19-én, szerdán az izraeli hadsereg a szíriai határnál, a Golán-fennsík Izrael által megszállt részén.

Izraeli védelmi tisztviselők szerint évek óta ez az egyik legnagyobb létszámú hadgyakorlat a tüzérség, a gyalogság és a légierő több tízezer tartalékos katonájának részvételével. A létszám meghaladja a két héttel ezelőtt a libanoni határ mentén tartott hadgyakorlat részvevőinek számát. Benny Gantz vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy az esemény rutin jellegű gyakorlat, nem jelent változást az ország fegyveres erőinek készültségi szintjében.

A hadgyakorlatra kora reggel légi úton szállították a tartalékosokat a Golán-fennsíkra, majd éles tüzérségi lőgyakorlatokat folytattak. A cél az, hogy felmérjék a hadsereg reagálási képességeit egy hirtelen támadás esetén.

A Reuters brit hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy az időzítés nem véletlen. Egyrészt összefügg az Izrael és Irán között kialakult feszültség növekedésével, másrészt a szíriai polgárháborúval. A zsidó állam ugyanis attól tart, hogy szíriai vegyi fegyverek kerülhetnek a Hezbollah radikális iszlamista szervezet kezébe.