Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Eltökélt támogatás” lesz az új afganisztáni misszió elnevezése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 5. 15:50

„Eltökélt támogatás” (angolul: Resolute Support) lesz a neve annak az új, NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi missziónak, amely az ISAF harci erők 2014-es kivonása után kiképzést, tanácsadást, illetve egyéb támogatást nyújt majd a közép-ázsiai ország biztonsági erőinek.

Ezt Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára jelentette be szerdán Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy az új küldetés létszámát egyelőre nem határozták meg. Elfogadták azonban a miniszterek a misszió koncepcióját, amelynek számos részelemét az elkövetkező hónapokban fogják véglegesíteni.
Az már eldőlt, hogy a misszió öt helyszínen tevékenykedik majd Afganisztánon belül: Kabulban, valamint a fővárostól északra, keletre, délre és nyugatra fekvő térségben. A misszió biztonságáról az afgán szervekkel szoros együttműködésben fognak gondoskodni – közölte Rasmussen.

1595955341

A kétnapos brüsszeli tanácskozáson Magyarországot Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára képviselte, aki az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: a szerdai ülésnapon – az ISAF misszióban részt vevő, NATO-n kívüli országok képviselőit is bevonva – az Afganisztánról folytatott vitában elhangzott: a kivonulási ütemtervet tartják, és heteken belül bejelentik az egyes afganisztáni régiók biztonságáért viselt felelősség ISAF-kézből afgán kézbe történő fokozatos átadásának újabb, sorrendben immár ötödik fázisát.
Az ülésen az afgán védelmi miniszter határozott ígéretet tett arra, hogy a jövő tavasszal esedékes afgán elnökválasztás lebonyolítása tisztességes és átlátható lesz.

Vargha Tamás arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ülésen megerősítette: Magyarország – amelynek tartományi újjáépítési csoportja már befejezte afganisztáni küldetését, és hazatért – kész részt vállalni Afganisztán támogatásában 2014 után is.

A NATO-országok védelmi tárcavezetőinek brüsszeli értekezletén a grúz miniszterrel is megbeszélést folytattak. A magyar államtitkár erről az MTI-nek elmondta: grúz részről megerősítették elkötelezettségüket a NATO-tagságra való felkészülés folytatása és a demokrácia érvényesítése mellett, a NATO részéről pedig megerősítették azt a nyitottságot, miszerint Grúzia, amint teljesíti a csatlakozási feltételeket, a NATO tagjává válhat. Az atlanti szövetség szerint a grúziai demokráciára szolgálhat bizonyítékul az eltérő pártállású kormányzat és államfő „társbérletének" őszig tartó időszaka, illetve az októberben esedékes megrendezendő elnökválasztás.

1595955342

Rasmussen a tanácskozást záró sajtóértekezleten újságírói felvetésre, Ivane Merabisvili volt kormányfő őrizetbe vétele kapcsán hangsúlyozta: a NATO elvárja a jogállamiság biztosítását Grúziától. Szintén újságírói kérdés nyomán arra is kitért: azok a hírek, miszerint az oroszok az általuk katonailag ellenőrzött, Grúziától elszakadt Dél-Oszétiában szögesdrótkerítést létesítenek, ellentmond a nemzetközi jognak és a 2008-as orosz-grúz háborút lezáró megállapodásnak. A NATO főtitkára a nemzetközi jog előírásainak tiszteletben tartására szólította fel Moszkvát, és hangsúlyozta: az atlanti szövetség továbbra is kiáll Grúzia szuverenitása és területi épsége mellett, az ország nemzetközileg elismert határain belül.