Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elutasította a tálibok tárgyalási feltételeit a pakisztáni hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 18. 13:43

Elutasította a tálib felkelők által korábban megfogalmazott tárgyalási előfeltételeket a pakisztáni hadsereg vezetője szeptember 16-án hétfőn, azt hangoztatva, hogy a terroristák nem diktálhatnak a kormány által kezdeményezett párbeszéd során.

Navaz Sarif kormányfő korábban tárgyalásokat helyezett kilátásba a tálibokkal az évtizedes vérontás békés rendezése érdekében, amely tervet egy héttel ezelőtt vezető pártpolitikusok támogatásukról biztosítottak. Ugyanakkor a rendezés esélyeit csökkenteni látszik, hogy vasárnap a tálibok a biztonsági erők hét tagjával, köztük két magas rangú katonatiszttel végeztek négy merényletben, miközben ugyanazon a napon előfeltételeket szabtak a tárgyalások megkezdéséhez.

„Senkinek sem kell attól tartania, hogy hagyni fogjuk, hogy a terroristák feltételeik elfogadására kényszerítsenek minket" – hangsúlyozta Asfak Kajáni tábornok. Leszögezte: esélyt kell adni a békének, de a terroristák nem húzhatnak hasznot a tárgyalási ajánlatból.

A Tehrík-e-Talibán Pakisztán (TTP) felkelőcsoport vasárnap azt követelte, hogy a hadsereg vonuljon ki a tálibok hátországának számító törzsi területekről, valamint engedje szabadon a szervezet fogságban lévő harcosait.

A tálibokkal való békülés keretén belül Pakisztán várhatóan a héten – egyes források szerint egy-két napon belül – szabadon engedi Abdul Gani Baradar mollát, aki 2010. januári elfogása előtt a tálibok második számú parancsnoka volt.

A szintén tálib felkelőkkel küzdő Afganisztán már többször – legutóbb augusztus végén – kérte Baradar molla szabadon bocsátását, mivel a lépéstől azt remélik, hogy az elősegítheti a megbékélést. Ugyanakkor egyes elemzők kétségbe vonják, hogy Baradar elengedése komoly hatással lenne akár a megakadt afganisztáni békefolyamatra, akár a TTP esetleges békülési szándékára.