Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: idén több polgári áldozata volt az erőszaknak Afganisztánban, mint 2012-ben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 18. 18:58

Idén – egy évvel a NATO-csapatok távozása előtt – több polgári áldozata volt az erőszaknak Afganisztánban, mint 2012-ben – közölte december 17-én, kedden az afganisztáni ENSZ-misszió vezetője.

A Ján Kubis által az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén közölt adatok szerint 2013 eltelt tizenegy hónapjában 2730 polgári személy halt meg Afganisztánban, azaz 10 százalékkal több, mint 2012-ben, és 5169-en sebesültek meg különböző támadásokban.

„Továbbra is a civil lakosság fizeti meg a konfliktus árát" – mutatott rá Ján Kubis, aki szerint a fegyveres ellenzéki csoportok és a tálibok a felelősek a polgári személyek körében történt halálesetek többségéért. 

A múltban békésebbnek számító nyugati és északi tartományokban is megnőtt az erőszakos cselekmények száma.

A 46 ezer amerikai és a 27 ezer, más országokból érkezett katona folyamatosan távozik Afganisztánból. A csapatkivonás a tervek szerint 2014. december 31-én fejeződik be.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a külföldi katonák távozása után ismét fellángol az erőszak, esetleg polgárháború tör ki az országban, amelynek egy része a NATO támogatását élvező afgán nemzeti erők ellen nyílt harcot folytató tálib lázadók ellenőrzése alatt áll.

A támogatás azonban a külföldi csapatok távozásával befejeződik, ezért az Egyesült Államok nyomást gyakorol Hamid Karzai afgán elnökre annak érdekében, hogy írjon alá kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek értelmében 2014 után is maradnának nyugati katonák az országban.

Karzai elnök viszont az áprilisban esedékes elnökválasztásig nem hajlandó aláírni a megállapodást. Karzai ezzel utódjára hagyná az aláírást.

Kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország képviselői is sürgették, hogy Karzai parafálja a megállapodást.

Ján Kubis szerint Afganisztán szomszédjai az országban várható bizonytalanság miatt tartanak a 2014 utáni időszaktól, „amely bizonytalanság akkor alakulna ki, ha az al-Kaida-féle nemzetközi terrorizmus terjedésének kedvező hatalmi vákuum jönne létre".