Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felemelte hangját a szankciók ellen az iráni külügyminiszter

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. november 7. 13:50

Az Irán ellen újból bevezetett amerikai szankciók és a feloldásukhoz támasztott feltételek „képtelenek, törvénytelenek és teljesen félrevezetők” – jelentette ki Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter november 6-án a YouTube videómegosztó portálon közzétett felvételen.

„Az amerikai kormányzat szemmel láthatólag azt hiszi, hogy a drákói szankciók elrendelése annyi fájdalmat okoz népünknek, hogy kénytelenek leszünk alávetni magunkat az akaratának" – jelentette ki Zaríf az angol és fárszi nyelven közzétett videóban.

Donald Trump amerikai elnök tavasszal döntött úgy, hogy országa kilép a nemzetközi közösség és Irán 2015-ös megállapodásából, amelynek értelmében Teherán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az országot sújtó szankciók többségét. Trump egyúttal döntött az Irán elleni szankciók visszaállításáról. Ezek első része augusztus 7-én lépett életbe, hétfőn pedig újabb amerikai büntető intézkedések léptek hatályba.

„Nehéz időket éltünk át a 40 éves amerikai ellenségeskedés alatt, csak a saját forrásainkra támaszkodva, ma pedig a világszerte lévő partnereinkkel azon őrködünk, hogy népünket minél kevésbé érintse ez az elvakult agresszió" – tette hozzá az iráni diplomácia vezetője. „Az Egyesült Államok sajnálni fogja ez a meggondolatlan döntést" – mondta Zaríf, aki szerint „az amerikai szankciók célja, hogy megossza a népet, és elválassza a vezetőktől".

„Jobban tennék, ha újragondolnák a Szaúd-Arábiának és Izraelnek nyújtott »feltétlen támogatásukat«, amely során nem veszik észre a két ország által elkövetett »rettenetes atrocitásokat«" – tette hozzá a külügyminiszter. „Trump elnök elődjei is hasonló kivagyisággal kezdték iráni politikájuk kidolgozását, de később, ahogy tapasztaltabbak lettek, felülvizsgálták nézeteiket, elfogadták és tiszteletben tartották az iráni realitást" – szögezte le Mohammad Dzsavád Zaríf.