Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feloldanák a fegyverembargót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 19. 12:19

Egyiptom a nemzetközi közösség által elismert líbiai kormánnyal szembeni fegyverembargó feloldását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) – derül ki az egyiptomi külügyminisztérium Kairóban kiadott közleményéből.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik. Tripolit tavaly augusztus óta az iszlamista Fadzsr Líbia nevű, a régió milíciáiból összeállt koalíció tartja ellenőrzése alatt, s a fővárosban párhuzamos kormány és parlament alakult a félkatonai szervezet támogatásával. A nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet az ország keleti részébe kényszerült távozni.

Az elmúlt napokban az egyiptomi vezetők nyíltan a szomszéd országban tevékenykedő iszlamisták elleni nemzetközi katonai fellépést sürgették, ugyanakkor a nyugati kormányok és az ENSZ illetékesei a diplomáciai megoldás mellett szálltak síkra. A szerdai közlemény már nem említi, hogy a jelenleg New Yorkban tartózkodó külügyminiszter, Számeh Sukri ottani tárgyalásai során a katonai beavatkozást követelte volna.

A BT szerda délután tart rendkívüli ülést a líbiai helyzetről. A külügyi tárca vezetője többek között a testület öt állandó tagjának – Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – képviselőivel tárgyalt a szerdai ülést megelőzően.

Sukri a líbiai kormánynak szánt fegyverszállításra bevezetett tilalomnak, valamint az ország stabilitásának helyreállításához és a terrorszervezetek elleni harchoz szükséges források korlátozásának a felülvizsgálatát kérte a BT-től.

Az egyiptomi diplomácia vezetője nevében kiadott nyilatkozat szerint a miniszter azt is szorgalmazta, hogy a BT olyan határozatot hozzon, amely a Líbiában működő terrorszervezeteknek szánt illegális fegyverszállítmányok megakadályozását célzó intézkedéseket is előír.

Az egyiptomi és a líbiai légierő hétfő hajnalban összehangolt légitámadásokat intézett az Iszlám Állam líbiai ágának állásai ellen, néhány órával azután, hogy a dzsihadista szervezet huszonegy egyiptomi keresztény lefejezéséről készült videót jelentetett meg. Szakértők szerint a légicsapásokat hosszú előkészületek előzték meg a két ország szoros együttműködésében.

Míg a Tripoliban ülésező párhuzamos kormány élesen elítélte az egyiptomi hadműveletet, a keleti székhelyű kabinet illetékesei hangsúlyozták, hogy Kairó az ő kérésükre indított támadást Líbiában, s ők is a líbiai hadsereg felfegyverzésére szólították fel a nemzetközi közösséget.

Kairó közvetlen nemzetbiztonsági veszélyként kezeli a szomszéd országban egyre nagyobb teret nyerő szélsőséges csoportokat, és feltétlen támogatásáról biztosította a nemzetközileg elismert líbiai kormányt. Egyiptomban 2013-ban megbuktatták az iszlamisták által uralt kormányt, amelynek hívei ellen Kairó azóta átfogó hadjáratot folytat.