Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ferenc pápa szerint a békét a leszerelés és az igazságos gazdaság teremtheti meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 13. 8:10

Az országokat sújtó háborúkról és a társadalmat sújtó szegénységről is szól Ferenc pápának a január elsején esedékes béke világnapjára szóló üzenete, melyet december 12-én, csütörtökön mutattak be a Vatikánban.

A 47. béke világnapjára írt, Testvériség, alap és út a békéhez című pápai üzenet központi eleme a világot uraló egoizmus: a pápa szerint ez vezet számos háborúhoz és igazságtalansághoz. Ferenc pápa szerint az ezzel szembenálló testvériség adhat megoldást, vagyis békét a politikai és a gazdasági-szociális konfliktusokban is.

Az egyházfő a nemzetközi közösséghez intézett legelső újévi üzenetében azonnali leszerelést sürgetett, a nukleáris és vegyi fegyverekkel kezdve. „Számos konfliktust az emberiség teljes közönye kísér" – hangoztatta Ferenc pápa, aki szerint hasonló hozzáállás jellemzi a „javak kapzsi halmozásától" uralt társadalom problémáit is.

Az egyházfő arra szólította fel a politikusokat, hogy átláthatóak és felelősek legyenek, mivel a korrupció és az egoizmus eltávolítja a lakosságot az intézményektől. A korrupció élteti az „Istent sértő" bűnszervezeteket is. A korrupció hatja át a kultúrát és a kommunikációt is, mely egy termék eladásáért nem tisztel se embert, se erkölcsöt.

A pápa úgy látja, a szegénység egyre szélesebb méreteket ölt, szakadékot teremtve a társadalom rétegei között. Ezért a gazdasági modellek átgondolását szorgalmazta a túlzott pazarlás megfékezésével. Új egyensúlyt kell teremteni a bérek és lehetőségek elosztásában – fogalmazott. Hangsúlyozta: a Föld adta forrásokat arra kell felhasználni, hogy a világban véget vessünk az „éhezés tartós szégyenének".

Ferenc pápa szerint a gazdasági válság lehetőséget teremthet ahhoz, hogy az emberek ismét rátaláljanak az alapvető értékekre, közöttük az óvatosságra, mértékletességre, igazságra és erősségre.

„Férfiak és nők képesek lesznek valaha is önerőből legyőzni az egymás iránti közömbösséget, egoizmust és gyűlöletet?" – hagyta megválaszolatlanul a kérdést a pápa.

A béke világnapjára írt üzenet számos témája között az egyházfő kitért a börtönök „embertelen" helyzetére is, mely megfosztja a rabokat utolsó emberi méltóságuktól. „Soha nem szabad lemondani arról, hogy valaki megváltoztathatja életét" – írta.

Ferenc pápa csütörtökön új szentszéki nagyköveteket fogadva az emberkereskedelem ellen emelte fel szavát. Ezt az emberiségellenes bűnnek nevezte. Hangoztatta, hogy a nőket, lányokat, gyermekeket, fogyatékosokat, szegényeket kényszermunkára és szexuális kizsákmányolásra kényszerítő modern rabszolgaság egyre agresszívabb és egyre szélesebb méreteket ölt. Ferenc pápa arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy az emberkereskedelem bűnétől nem mentesek a békemissziók tagjai sem.