Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatná a dzsihádot az új tálib vezető

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 3. 17:07

A táliboknak meg kell őrizniük az egységet, ha azt akarják, hogy az ellenség ne győzedelmeskedhessen felettük – ezt a gondolatot intézte mozgalmának tagjaihoz hétvégi üzenetében Manszúr molla.

Manszúrt azután választották az iszlamista mozgalom vezetőjévé, hogy a tálibok bejelentették az előző vezetőnek, Omar mollának a halálát. Az új tálib vezér első üzenetének hangfelvételét szóvivője adta át szombaton a sajtónak.

Manszúr határozottan állást foglalt a mozgalom egységének megőrzése mellett, mert szerinte csak így védheti meg magát az ellenségeitől. „Allah azt parancsolta nekünk, hogy tartsuk fenn egységünket, széthúzásunk kiváltja Allah haragját, ellenségünket pedig elégedettséggel tölti el" – mondta.

Ugyanakkor a tálib mozgalom céljának továbbra is azt nevezte, hogy folytatni kell a dzsihádot egészen addig, amíg meg nem születik az „iszlám rezsim".

Utalást tett a békefolyamatra is, de az üzenetét értelmezni próbáló hírügynökségek megállapították: nem derül ki pontosan, hogy Manszúr folytatni akarja-e az afgán kormánnyal a tárgyalásokat, amelyek rendezni hivatottak a tálibok rendszerének 2001-ben bekövetkezett bukása után kialakult véres konfliktust. A tárgyalások tizedik fordulóját pénteken tartották volna Pakisztánban, de azt Iszlámábád elhalasztotta Omar molla halálának hírére.

A napokban a kvettai súra (a Pakisztánban székelő héttagú tálib törzsi tanács) egyhangúlag Manszúr mollát választotta meg a tálib mozgalom új emírjének, aki az utóbbi három évben Omar molla helyetteseként szolgált. Az új vezér helyettesének Sziradzsuddin Hakkánit választották, akinek az amerikai kormány tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

A Reuters elemzőket idézve megállapította: Manszúr személye csak akkor szavatolhatja a tárgyalások folytatását, ha sikerül megnyernie az őt egyelőre vezetőnek el nem ismerő tálib frakciók támogatását.

Egyelőre nincs sok reménye a mozgalom egységbe kovácsolására, mivel Omar molla legidősebb fia, Jákúb molla nem ismeri el az iszlamista lázadócsoport új vezetőjét. A tálibok bizonyos csoportjai ez utóbbit szeretnék vezetőjüknek.

Az elemzők várakozó állásponton vannak, hiszen egyelőre inkább az a jóslat látszik beigazolódni, hogy a pakisztáni hatóságokkal szoros kapcsolatban álló Manszúr megválasztása tovább mélyítheti a mozgalmon belüli frakciók közti törésvonalakat.