Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak az összecsapások a jemeni fővárosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 19. 16:33

Folytatódtak az összecsapások a jemeni fővárosban a síita húszi lázadók és a hadsereg, valamint a kormányt támogató szunnita harcosok között. Az utóbbi két nap során legalább hatvan ember vesztette életét a harcok következtében – tudatták szeptember 18-án, csütörtökön biztonsági források.

A tájékoztatás szerint a húszi milíciák körbevették az ország egyik legismertebb radikális szunnita vezetője által működtetett al-Iman egyetemet. A környéken ezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

Katonai források arról számoltak be, hogy az előrenyomuló fegyveresek a hadsereg egyik támaszpontját is megrohamoztak a főváros délkeleti részén, a biztonság erők azonban visszaverték a támadást.

Jemenben egyszerre több, az országot destabilizáló belső konfliktus zajlik: délen szeparatista mozgalom tevékenykedik, ugyanakkor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is itt harcol. Ehhez adódik hozzá az északi húszik harca a területük kiterjesztéséért és jogaik megerősítéséért. A síita vallású húszik korábban éveken keresztül vívtak fegyveres harcot a kormány ellen, illetve szunnita csoportokat is támadtak.

Az ország északi részén a síiták vannak többségben, míg országos szinten a szunniták. Ez utóbbiak egy része attól tart, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat.

Jemen az 1960-as évek elejéig imamátus volt, s ennek irányítója egy személyben volt állami és vallási vezető. Az imamátusnak katonai puccs vetett véget 1962-ben.