Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Furcsa fantomállam Kelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 26. 8:32

Az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki és luhanszki népköztársaság” képviselői dokumentumot írtak alá május 24-én, szombaton, ami szerint a két kelet-ukrajnai megye közös független államot hoz létre „Novorosszija” (Új Oroszország) néven.

Az URA-Inform Donbassz internetes portál helyszíni tudósítása szerint a dokumentumot a Donyeck városában lévő „Sahtar Plaza" nevű szállodában írta alá az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj, a „donyecki népköztársaság" miniszterelnöke és Alkeszij Karjakin a „luhanszki népköztársaság" „köztársasági gyűlésének" elnöke. A hotelben a kelet- és dél-ukrajnai megyék „népi képviselőinek" kongresszusát tartották szombaton, amelyen mikolajivi, odesszai, herszoni, dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, és donyecki, valamint luhanszki oroszbarát szakadárok vettek részt. A kongresszus végén látták el a donyecki és a luhnaszki szeparatista vezetők kézjegyükkel az egyesülésről szóló dokumentumot.
A hírportál tudósítása szerint az aláírási ceremónia zárt ajtók mögött zajlott, csak az orosz Rosszija 24 tévécsatorna munkatársai lehettek jelen az eseményen.

A két kelet-ukrajnai megyében május 11-én tartottak az ukrán jogszabályok szerint törvénytelen népszavazást a terület önállóságáról, majd másnap a referendum eredményére hivatkozva mindkét megyében a szakadárok önhatalmúlag kikiáltották a „népköztársaságot", azaz a megye függetlenné válását Ukrajnától.